Zooxanthellae

Zooxanthellae sunt plante cu o singura celula care locuiesc in tesutul animalelor. Aceste organisme sunt parte a unui grup de dinoflagelate care se intalnesc cel mai adesea in forma de plancton. Planctonul reprezinta totalitatea organismelor marine, care traiesc plutind in apa marii si nu se deplaseaza (sau se pot deplasa pe distante milimetrice). Fitoplanctonul reprezinta totalitatea plantelor din apa marii si care prezinta o adaptare a vietii vegetale la mediul marin. Desfasoara procese de fotosinteza: produce biomasa. Zooplanctonul reprezinta totalitatea animalelor (majoritatea nevertebrate), care traiesc plutind in apa marii. Reprezinta un nivel de consumatori: consuma fitoplancton.

Acest grup de specii este cel mai cunoscut pentru relatia mutualistica pe care o au cu coralii ce construiesc reciful. Coralii ofera un mediu aparat si compusii necesari pentru fotosinteza pentru zooxanthellae. In schimb, aceasta ofera mancare ca produse ale fotosintezei catre corali. Aceasta ofera coralilor o crestere a substantelor nutritive, pentru ca acestia sa secrete scheletonul de carbonat de calciu care serveste ca baza pentru reciful de corali. Aceasta relatie importanta reprezinta un schimb foarte eficient de substante nutritice, intr-un mediu unde acestea se gasesc greu.
Coralii nu sunt singurele gazde ale zooxanthellae, dintre ele amintim:
-Anemonele;
-Moluste uriase;
-Gorgoniile;
-Corali moi;
-Meduze;
-Nudibranhiati (sea slugs).

Oricare din animalele mentionate se pot inalbi. Ca si la corali, inalbirea se produce cand stresul din mediu afecteaza negativ relatia benefic mutuala intre organismul gazda si zooxanthellae.
Aceste plante au nevoie de lumina, de aceea se gasesc in partile animalelor, cum ar fi pielea, care vin in contact cu lumina soarelui.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

2 comments on “Zooxanthellae

  1. Pingback: Macrodactyla doreensis | Aquapedia

  2. Pingback: Macrodactyla doreensis - Aquapedia

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *