Substratul in acvariul marin

 

 

Desi multi dintre noi il vad doar ca nisipul de pe fundul acvariului, acesta  este o parte integranta a acvariului si are multe roluri importante.

Substratul este piatra de temelie pentru filtrarea biologica pe care o face in acvariul marin si chiar daca alegeti sa porniti acvariul cu nisip uscat acesta va deveni viu in foarte putin timp.

Nisipul reprezinta de asemenea casa pentru multe vietati marine care fie isi construiesc tunele sau se ingroapa in el.

Grosimea ideala a substratului marin nu poate fi definita ci depinde simtul estetic si de scopul final.

Puteti avea un substrat de 3-4 cm pe toata lungimea acvariului dar puteti avea si un strat de 6-7 chiar 10-12 cm. Avand mai mult nisip veti avea mai mult spatiu pentru bacteriile benefice ce isi vor face casa in el dar veti avea si mai multa nevoie de vietuitoare care sa il afaneze.

Nisipul de granulatie mica (1-2 mm) este in general folositor pentru functia de denitrificare in acvariu sau in filtrele cu pat fluidizant si DSB-uri (deep sand bed). Aceasta granulatie combinata cu o grosime mare permite popularea atat cu bacterii aerobe cat si cu bacterii anaerobe. Tot aceasta granulatie este foarte buna pentru vietatile care se hranesc cu organismele ce traiesc in nisip cum ar fi pestii Goby.

Nisipul fin este foarte usor de curatat (sifonat) pentru ca resturile raman la suprafata lui si in general nu se afunda.

Vietati care se scufunda in nisip si il afana: Astropecten polycanthus – Sand Sifting Star, Nassarius.

Nisipul de granulatie medie (2-6 mm) necesita o atentie ridicata la mentenanta. Acesta trebuie sifonat foarte bine pentru a preveni descompunerea resturilor biologice. Ideal ar fi sa folositi un filtru de substrat care sa preia resturile si sa le proceseze desi , nici atunci nu veti scapa de sifonarea temeinica a substratului.

Diferite specii de wrasse, goby, blenni, mandarini, creveti , melci stelute de mare si viermi traiesc in stransa legatura cu substratul. Un nisip cu o granulatie mai mare este necesar pentru aceste vietuitoare. Tot aici isi fac casa si vietuitoare minuscule, cum ar fi amfipodele, copepodele si viermii marini.

Substratul care se foloseste cu precadere in acvariile marine este aragonitul si calcialithul,ambele provenind din carbonatul de calcliu.

Noi va recomandam sa folositi un nisip coralifer de granulatie cat mai mica. Acesta va fi usor de curatat si va va ajuta si in filtrarea aeroba cat si in cea anaeroba.

Nisip Viu / Uscat

Nu va grabiti sa cumparati nisip viu pentru ca, asa cum am spus mai sus, acesta invie foarte repede daca e prezenta piatra vie in acvariu. Diferentele de pret sunt foarte mari (nisipul viu este de 5-6 ori mai scump) si uneori nu isi justifica scopul. Mai bine investiti banii ramasi in piatra vie de calitate si sigur veti avea un rezultat final mai satisfacator.

Poza cu o murena de nisip:

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *