Stichodactyla gigantea

Nume Stichodactyla gigantea – Giant carpet anemone
Familie Stichodactylidae
PH 8.1-8.4
Salinitate 1.020-1.025
Temperatura 22 -26 °C
Dimensiuni 20-30 cm in diametru si tentacule de 1.25 cm
Dieta Carnivor si hrana produsa prin fotosinteza
Origine Indo-pacific, Marea Rosie
Dificultate Mare
Agresivitate Mare

Descrierea

Stichodactyla gigantea, denumita si anemona giant carpet (“covor urias”) desi nu este cea mai mare anemona “covor”, este una dintre cele mai mari tinute in captivitate. Stichodactyla mertensii este cea mai mare din aceasta specie si este foarte similara cu S. gigantea dar se gaseste pe pietre.

S. gigantea se gaseste in general pe nisip. Culoarea variaza, dar dintre cel mai des intalnite sunt maro deschis sau gri si specimenele rare pot fi si violet, verde, rosu. Tentaculele sunt numeroase si scurte ca lungime. In mediul natural discul are in general in jur de 50 cm desi poate ajunge si pana la 80 cm, insa in captivitate marimea variaza in jurul a 20-30 cm. Anemonele “covor” au un aspect ondulat si locuiesc solitare in apele putin adanci ale Indo-pacificului si ale Marii Rosii.
In captivitate sunt foarte greu de ingrijit si traiesc in jur de 3-5 ani. S. gigantea are cute neregulate insa S. mertensii este mai plata. Tentaculele sunt foarte lipicioase si se pot retrage repede cand sunt atinse. Se recomanda purtarea de manusi deoarece se pare ca nu se lipesc de cauciuc.
Cerintele acvariului sunt: lumina puternica si curenti puternici.Deoarece prefera sa stea in nisip, se recomanda ca atunci cand este introdusa in acvariu sa se sape putin nisip la baza unei pietre unde se doreste ca aceasta sa stea, sa se reduca pentru un timp curentii de apa pentru a putea sa se prinda cu piciorul de locul respectiv si apoi se recomanda sa puneti putin nisip in jurul coloanei cu mare atentie iar abia ulterior sa cresteti curentii de apa din nou.
Atentie! Este una dintre singurele anemone care pot cauza reactii severe la oameni, mai ales cand vine in contact cu zone ale pielii mai sensibile, cum ar fi partea inferioara a bratelor sau mana. Deoarece poate rani corali si alte vietati din acvariu, se recomanda a se plasa la distanta fata de acestea. Fiind atat de lipicioasa la atingere, este foarte greu sa reusiti sa scoateti ceva ce a fost prins de anemona.
Este una dintre cele mai grele anemone de intretinut in acvariu, de aceea este cel mai bine sa aveti una doar daca sunteti experimentat, chiar veteran in domeniu. Conditiile ar fi: un acvariu foarte stabil, cu o chimie perfecta a apei, curenti adecvati si lumina puternica, impreuna cu hrana saptamanala sau chiar zilnica. Hrana ideala este peste proaspat, crevete crud, creveti mysis mari si alte mancaruri marine pe baza de carne.
Speciile care ocupa aceasta anemona in mare sunt: Amphiprion clarkii, Amphiprion perideraion, Amphiprion ocellaris si Amphiprion percula.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *