Astropecten polyacanthus

  

Nume Astropecten polyacanthus – Sand Sifting Star
Familie Astropectinidae
PH 8.1-8.4
Duritate 8-12°dKh
Temperatura 22-26°C
Salinitate 1.023-1.025
Dimensiuni max. 9 cm
Dieta Carnivor, Omnivor
Origine Indo-Pacific
Dificultate Mica
Agresivitate Mica

Descrierea

Steaua de mare Astropecten polycanthus pare, la o prima vedere destul de stearsa la culoare precum majoritatea animalelor ce traiesc pe fundul apei. Dar o privire mai atenta descopera o frumusete izbitoare a benzilor maronii si bej care-i imbraca bratele groase. Un avantaj in a avea o astfel de stea de mare in acvariu este acela ca cerne nisipul mereu si in acest fel se evita formarea de bacterii anaerobe si bule de gaz toxic. Precum alte stele de mare, aceasta mananca cantitati considerabile de detritus si resturi de mancare. Un mic dezavantaj ar fi acela ca, in timpul zilei poate fi destul de rar observata, fiind ascunsa in nisip si fiind de asemenea un membru activ nocturn.
Astrospecten polycanthus este un animal omnivor foarte pasnic ce curata cu eficienta chiar si acvariile marine de capacitate mare de detritus si resturi de mancare de aceea este considerat un membru important al “clean up crew” (CUC) – echipei de curatare a acvariului. Pe langa acestea, se mai hraneste cu nevertebrate mici inclusiv creveti, arici de mare, moluste si alte stelute de mare mai mici ca dimensiune. Din acest motiv, ar trebui sa ii suplimentati dieta cu mancare din comert.
Datorita preferintelor sale, aceasta stea de mare ar trebui sa fie tinuta in acvarii cu substrat adanc de nisip de minim 7.5 cm adancime. Deoarece se misca destul de incet, nu ar trebui pusa in acelasi acvariu marin cu alti pesti pradatori precum Puffers.
Precum celelalte nevertebrate, nu tolereaza schimbari bruste de oxigen, salinitate si PH si nu poate tolera niveluri mari de nitrati si cupru. Pentru o aclimatizare reusita, se recomanda ca aceasta sa fie de durata si sa nu expuneti steaua de mare la aer cand o mutati in acvariul nou.
Inmultirea in captivitate este dificila deoarece nu sunt caracteristici distinctive pentru a diferentia masculul de femela.

Interesant de stiut!

– stele de mare nu au creier;

– au in capatul ventuzelor celule fotosensibile, care alcatuiesc un fel de ochi primitiv capabil sa reactioneze la lumina.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.