Fromia monilis

  

Nume Fromia monilis – Marble Starfish
Familie Ophidiasteridae
PH 8.1-8.4
Duritate 8-12°dKh
Temperatura 22-26°C
Salinitate 1.023-1.025
Dimensiuni 10-15 cm
Dieta  Omnivor
Origine Indo-Pacific
Dificultate Medie
Agresivitate Mica

Descrierea

Datorita coloritului sau, steaua de mare Fromia monilis este una dintre cele mai remarcabile creaturi dintr-un acvariu marin. Discul central are o culoare portocalie spre rosu inchis, in timp ce bratele au puncte crem cu margini rosii.
Se gaseste in substratul de nisip, pe pietre si cateodata se catara chiar si pe anemone. Este in cautare constanta de micro-organisme si detritus, de aceea este necesar un acvariu cu cantitati mari de piatra vie. Datorita dietei sale, este considerata a fi un membru al “clean up crew” (CUC)-echipa de curatare a acvariului marin. In general este o creatura solitara, dar daca aveti un acvariu suficient de mare sa tineti doua specimene, va tolera si alti parteneri.
Este foarte intoleranta la schimbari bruste de oxigen, salinitate si ph al apei si niveluri mari de cupru. Se recomanda din acest motiv o aclimatizare inceata de minim o ora, cu mare atentie ca la introducerea in acvariu sa nu intre in contact cu aerul deloc.
Datorita faptului ca se hraneste cu alge, daca aveti un acvariu ciclat si stabil de mai bine de un an si cu suficienta piatra vie, nu e nevoie de suplimentarea dietei. In caz contrar insa se recomanda hranirea suplimentara cu bucati mici de crevete, scoici si fulgi din comert.

Interesant de stiut despre stelele de mare:
– daca isi pierd un brat, acesta se poate regenera intr-o perioada de un an;
– majoritatea speciilor au 5 brate insa, in ocean se pot intalni si stele de mare cu peste 40 de brate;
– gura este localizata sub discul stelei de mare, pe suprafata ventrala pe cand orificiul anal este localizat deasupra.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *