Pterophyllum scalare

Nume Pterophyllum scalare
Familie Pterophyllum
PH 6.0 – 8.0
Duritate 5 – 13°dh
Temperatura 24°C – 30°C
Dimensiuni 15-30cm
Dieta Omnivor
Origine Amazon, Peru, Columbia,Brazilia
Dificultate Mica
Agresivitate Medie

Pterophyllum scalare

Pterophyllum scalare, mai este cunoscut si ca Angelfish(peste inger) de apa dulce.

Scalarul este cel mai comun peste de apa dulce care este tinut in acvariu, dar si cea mai comuna ciclida. Este pretuit de pasionati datorita formei sale unice, coloritului si comportamentului.

Ingrijire
Scalari se tin in acvariu cu temperatura apei in jur de 27 °C. Ei se vor dezvolta foarte bine daca ii hranim cu o gama variata de mancare cum ar fi fulgi, mancare congelata si hrana vie. Trebuie sa avem grija sa nu ii supra hranim, deoarece ei au obiceiul de a manca in continu chiar daca nu le este foame.Acest lucru va duce la acumularea de grasimi, iar  pesti nu vor mai fi atat de activi iar acest lucru  va duce si la moartea lor prematura.Scalari se vor simti foarte bine daca sunt tinuti in acvarii cu apa putin acida, iar pH-ul trebuie sa fie sub 7.5 deoarece la aceasta valorae se considera ca apa este alcalina adica nici dura nici acida, apa acida are valoarea pH-ului sub 7. Toti scalari prefera o apa cu ph-ul de maxim 7.

Chiar daca si scalarii  apartin  familiei Cichlidae ei sunt in general pasnici, dar si aici se aplica regula pestele mare il mananca pe cel mic. Pestii mici cum sunt Cardinal Tetra pot fi mancati. Nu ar trebui sa tinem pesti agresivi cu ei deoarece aripioarele acestora sunt tentante pentru ceilalti pesti si  le vor ciupi.

Scalarii iubesc si acvariile biotop  gen  “blackwater”(apa neagra mai exact maro inchis) care au cateva lemne prin ele si zone intunecate unde se pot relaxa.

Inmultirea:

Inmultirea acestor pesti este relativ simpla in acvariu, dar trebuie sa tinem cont ca din cauza inmultiri prin consagvinizare a multor generatii, aproape si-au pierdut instinctul parental si au tentinda sa isi  manance  icrele sau puii. Este foarte greu sa ne dam seama de sexul unui scalar pana cand nu depun.

Scalari formeaza perechi longevive unde fiecare individ il apara pe celalalt de pericole si de potentiali petitori. Daca moare un peste din pereche sau este scos din acvariu, pestele ramas in majoritatea cazurilor refuza sa formeze alta pereche cu alt individ, dar sunt si cazuri in care formeaza o noua pereche cu care depune si are grija de icre si pui.

In functie de conditiile in care este tinut  poate atinge maturitatea sexuala cand va avea intre 6-12 luni sau chiar mai mult.

In situatia in care icrele sunt mutate din acvariu imediat dupa depunere, perechea este capabila sa depuna iar la 7-10 zile.

In jurul varstei de 3 ani, frecventa depunerilor va scadea iar eventual nici nu vor mai depune.

Cand perechea este gata de depus, va alege o zona din acvariu unde sa depuna pe care timp de 2 zile o vor curata de alge si detritus. De obicei pot depune pe frunzele plantelor, o suprafata plana, sau chiar pe geamul acvariului. Femela va depune siruri de icre pe suprafata  aleasa iar masculul o urmeaza indeaproape fertilizand icrele. Acest proces se va repeta pana cand femela depune toate icrele care pot fi intre 100 si 1200 de icre, depinde de marimea si de starea de sanatate a femele i.

Ambii parinti se vor ocupa de ingrijirea icrelor si a puilor. Vor face cu schimbul pentru ventilarea icrelor si a indepartarii celor care sau albit, pentru ca fungusul care se formeaza pe ele sa nu le contamineze si pe cele bune. In cateva zile icrele vor ecloza iar puii vor ramane lipiti pe suportul pe care au fost depuse.

In toata aceasta perioada, puii nu vor manca si vor supravietui consumand ce a mai ramas din sacul vitelin in care au stat. Dupa o saptamana puii se vor detasa dupa suport si vor putea sa inoate. Cand au inceput sa inoate, pot fi hraniti cu artemia proaspat eclozata sau microviermi.

Artemia proaspat eclozata este acceptata de catre pasionati ca find alegerea cea mai buna pentru o creste rapida a puilor.

Varietati de scalari

Majoritatea varietatilor de scalari disponibile in comert sunt rezultatul a multi ani de inmultiri selective. Pentru cea mai mare parte, incrucisarile originale a scalarilor salbatici nu au fost inregistrate, din aceasta cauza se creaza confuzie intre diferite specii de Pterophyllum, in special P. scalare si P. Leopoldi este cea mai des intalnita. Acest lucru face ca originea sclarilor domestici sa fie neclara. Varietatile domestice seamana mai mult cu o colectie de gene rezultata din mai mult de o specie de scalar salbatic combinate cu mutatii din liniile domestice obtinute prin mutatii de-a lungul ultimilor 60 de ani sau chiar mai mult.                                                                 Rezultatul acestor incrucisari reprezinta un scalar domestic, care este un hibrid veritabil, cu putin mai mult decat o asemanare superficiala cu speciile salbatice de Pterophyllum.                                                                                                        Ar fi incorect sa spunem ca ei reprezinta vreo specie de scalar salbatic, cu toate ca seamana mult cu P. Scalare si de obicei li se da acest nume.

 

Silver(+/+)Scalar clasic

 

 

Scalari argintii sau clasici e varietatea care seamana cel mai mult cu scalari salbatici, si deobicei ii se mai zice si “wild-type”. Dar acesta nu este prins din salbaticie si se considera domestic. Pestele are un corp argintiu cu ochii rosii si 3 dungi negre verticale care in functie de starea pestelui pot fi negru inchis sau negru sters.

Gold(g/g)Scalar Gold

Trasatura genetica a scalarilor galbeni este recesiva, si rezulta un corp colorat cu galben deschis si cu galben mai inchis sau portocaliu pe cap. Nu are dungi verticale si ochi rosii asa cum vedem la cei salbatici.

 

 

 

 

Zebra(Z/+ sau Z/Z)Scalar Zebra

Fenotipul zebra consta in coloritul pestelui care seamna cu cel al scalarului argintiu(wild-type) dar spre deosebire de acesta regasim pe peste un numar de dungi cuprins intre 4 si 6. Aceasta mutatie contine gene dominante ca si mutatia fara dungi(stripeless)

Black Lace(D/+)/ Zebra Lace (D/+-Z/+)Scalar Black Lace

 

 

 

Reprezinta incrucisarea dintre un sclar argintiu sau zebre cu un scalar care are gena domianta drept culoarea neagra. Rezulatate dintre aceste incrucisari sunt foarte apreciate de pasionati.

 

 

 

Smokey(Sm/+)Scalar Smokey

 

Este o varietate care are jumatate de corp colorat cu un gri-maroniu inchis, iar aripioara anala si cea dorsala foarte inchise la culoare deobicei negru.

 

 

 

Chocolate(Sm/Sm)scalar Chocolate

Este obtinut prin incrucisarea varietatii smokey, rezultand un corp mult mai inchis la culoare, iar cateodata decat capul este argintiu.

 

 

 

 

Halfblack(h/h)scalar Halfblack

Are coloritul argintiu pe 1/2 3/4 din corp iar pe restul corpului si o parte din aripioara dorsala respectiv anala si toate aripioara caudala este colorat cu negru. De aici i se trage numele de halfblack, iar specimenele veritabile si foarte apreciate sunt cele cu jumatate de corp negru si jumatate argintiu.

 

 

Sunset Blushing(g/g S/S)scalar Sunset Blushing

Varietatea Sunset Blushing este obtinuta prin incrucisarea a doua specimene din varietati difeite, unul galben si unul fara dungi care la randul lor au fost obtinuti prin incrucisarea a doi scalari galbeni pentru a obtine o gena galbena dubla mai puternica si a doi scalari fara dungi intre ei pentru a obtine specimene fara dungi cu gene duble. Jumatatea de sus a pestelui in care intra si capul trebuie sa fie colorata cu un portocaliu strident la cele mai bune specimene. Restul corpului este aproape alb si cu aripioare transparente. Cantitatea de portocaliu dupa peste poate varia sa fie mai putin sau mai mult. Se mai intampla ca la unele specimene corpul poate avea un roz deschis si foarte sters sau un portocaliu la fel, foarte deschis si sters. Termenul de “blushing” provine de la transparenta placilor osoase care le acopera branhiile. Prin aceste placi se pot vedea branhiile de o culoare rozalie.

Koi(Gm/Gm S/S) sau (Gm/g S/S)Scalar Koi

Varietatea Koi este obtinuta prin incrucisarea Marble Gold si Stripeless. O suprafata destul de mare a corpului este colorata in portocaliu care poate varia in functie de stres. Culoarea neagra variaza intr 5%-40%.

 

 

 

 

Leopard(Sm/Sm Z/Z) sau (Sm/Sm Z/+)scalar leopard

Este o varietate foarte populara mai ales cand pesti sunt pui sau juvenili, deoarece majoritatea corpului este acoperita de puncte. O mare parte din aceste puncte se maresc si se apropie unu de celalt cand pesti devin adulti asa ca se aseamana cu o ciocolata cu puncte pe ea.

 

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *