Pistol Shrimp

 

Nume Pistol Shrimp
Familie Alpheidae
PH 8.1-8.4
Temperatura  25 -28 °C
Salinitate 1.020-1.025
Dimensiuni  3-5 cm
Dieta Omnivor
Origine Raspandire globala
Dificultate Mica
Agresivitate Medie

Descrierea

Familia Alpheidae este o familie de creveti ce pocnesc, caracterizati prin clesti asimetrici si dintre care, cel mai mare este capabil de a produce un sunet puternic de lovitura. Alte nume comune pentru aceasta specie sunt crevetele pistol sau crevetele alpheid. Familia este diversa si larg raspandita, constand din aproximagtiv 600 de specii incluse in 38 sau mai multe genuri. Cei mai multi creveti pistol sapa adaposturi si sunt locuitori obisnuiti ai recifurilor de corali, suprafetelor cu alge si ai recifurilor de scoici. Majoritatea genurilor se gasesc in ape marine tropicale si temperate.
Cand se gasesc in colonii, crevetii pistol pot interfera in comunicatiile sonare si subacvatice. Aceasta specie este considerata a fi o sursa majora de zgomote in ocean.


Descriere
Crevetele pistol creste doar 3-5 cm in lungime. Este distinctiv prin clestele mare si remarcabil de disproportionat, mai mare decat jumatate din corpul crevetelui.
Clestele poate fi la oricare brat al corpului iar la capatul acestuia seamana cu un pistol si este alcatuit din doua parti. O incheietura permite partii “ciocan” sa se miste inapoi intr-o pozitie de unghi drept. Cand este eliberat, se loveste de cealalta parte a clestelui, emitand un val puternic format din bule, capabile de a ameti pesti mai mari si de a sparge borcane mici.

 

Ecologie
Anumiti creveti pistol impart ascunzatori cu pesti goby, intr-o relatie de simbioza. Ascunzatoarea este construita si intretinuta de catre crevetele pistol si goby-ul oferta protectie prin vegherea de pericole. Cand ambii sunt afara din ascunzatoare, crevetele mentine contactul cu goby-ul folosindu-si antena. Goby-ul, avand o vedere mai buna, alerteaza crevetele folosind o miscare a cozii caracteristica, iar apoi ambii se retrag in siguranta ascunzatorii pe care o impart. Deocamdata aceasta asociere a fost observata la speciile care locuiesc in recifurile de corali.
Comportamentul social a fost studiat la genul Synalpheus. Specia Synalpheus regalis traieste in interiorul buretilor, in colonii care pot ajunge pana peste 300 membri.
Toti sunt urmasii unei singure femele mari, regina, si posibil ai unui singur mascul. Urmasii sunt impartiti in doua categorii: muncitorii care au grija de cei mai tineri si soldatii care protejeaza colonia cu clestii lor uriasi. Majoritatea soldatilor sunt masculi.

 

Efectul de lovire
Crevetele pistol concureaza cu animale mult mai mari precum anumite specii de balene pentru titlu de “cel mai zgomotos animal din mare”. Animalul isi inchide clestele pentru a crea o bula care genereaza presiuni acustice de pana la 80 kPa la o distanta de 4 cm de la clesti. Pe masura ce se indeparteaza de la clesti, bula atinge viteza de 97 km/h si emite un sunet ce ajunge pana la 218 decibeli. Presiunea e suficient de puternica pentru a omori un peste mic. Pocnitura produce de asemenea o sonoluminiscenta de la bula ce se prabuseste. Pe masura ce cade, bula atinge temperaturi de peste 4700 grade Celsius. In comparatie, temperatura soarelui este estimata la aproximativ 5500 grade celsius. Lumina este de intensitate redusa si nu este vizibila ochiului liber.

S-a descoperit, apoi ca alt grup de crustacee, crevetele mantis, contine specii ale caror membre cu aspect de maciuca pot lovi atat de repede si cu asa o forta incat produc bule sonoluminiscente la impact.

 

Compatibilitatea cu reciful: Buna

Crevetele isi apara teritoriul cu sfintenie si daca acvariul nu are o baza destul mare acesta va ataca orice nevertebrata care il deranjeaza. Poate omori crabii si melcii care ii intra in vizuina.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *