Metoda Balling

Metoda Balling

Pentru a veni in ajutorul celor care vor sa citeasca si sa puna in practica aceasta metoda, am ales sa scriem despre una din versiunile care se folosesc in momentul de fata. Apa sarata este foarte complexa din punct de vedere chimic contine foarte multe elemente. Trei dintre cele mai esentiale pentru cresterea si sanatatea coralilor sunt calciu(Ca), carbonati(Kh) si magneziu(Mg), intr-un acvariu valorile acestora vor scadea in mod natural, daca nu sunt sumplimentate in nici un fel de catre acvarist.

In USA, Randy Holmes-Farley a facut populara o a treia versiune a acestei metode pentru a satisface aceste nevoi intr-un acvariu producand acasa aditivi cu calciu, carbonati si magneziu pe care ii dozeaza in acvariu pentru a corecta valorile acestora in acvariu.

In Europa o versiune similara a fost elaborata de Hans-Wermer Balling, care a devenit cunoscuta ca Metoda Balling. Diferenta de baza dintre cele doua abordari consta in faptul ca versiunea lui Balling incearca sa previna dezechilibrele ionice si suplimenteaza cu oligoelemente cand prepara celelalte amestecuri de aditivi.

De-a lungul anilor pasionatii acestui hobby au elaborat mai multe variante avand la baza metoda originala, unele mai simple altele mult mai complexe. Metoda descrisa aici e o versiune mai simpla decat cea a lui Balling. Aceasta isi propune sa mentina stabilitatea parametrilor apei prin dozare zilnica a celor 3 aditivi(Ca,Mg, carbonati) in cantitati precise pentru a nu depasi valoarea zilnica care se consuma din aceste 3 elemente. Dozarea suplimentara a oligoelementelor este optionala, dar este esential sa facem un schimb de apa saptamanal de minim 10%. Sunt 4 pasi de indeplinit pentru a putea folosi aceasta metoda:

1. pregatirea a 3 recipente pentru a depozita aditivi preparati

2. afla consumului zilnic a acestor elemente

3. dozarea unor doze initiale dupa care iar verificam parametri

4. dozarea zilnica si retusurile finale.

Pentru a prepara cele trei soluti avem nevoie de urmatoarele: bicarbonat de sodiu, clorura de calciu, clorura de magneziu si/sau sulfat de magneziu, trei recipiente de 5 litri care se pot inchide, apa de osmoza si cantar.

 

1. Prepararea solutiilor:

Sunt doua metode pentru solutia de magneziu, una simpla doar cu clorura de magneziu si una mai complexa in care se adauga si sulfat de magneziu pentru a crea o solutie mult mai echilibrata din punct de vedere chimic.

Pentru solutia simpla se dizolva 2 Kg de clorura de Mg in 3 litri de apa de osmoza, amesteca bine pana se dizolva toata clorura dupa care umplem bidonul cu apa.

La solutia mai echilibrata se dizolva 1.75Kg de clorura de magneziu in 3 litri de apa, dupa ce se dizolva se adauga si 0.25Kg de sulfat de magneziu se amesteca din noua pana se dizolva tot si se completeaza recipientul cu apa.

Pentru Solutia de calciu se folosesc 2 Kg de clorura de calciu si se prepara la fel ca cea de meganeziu.

Pentru solutia de carbonati se dizolva 0.4Kg de bicarbonat de sodiu in 4 litri de apa se amesteca foarte bine e posibil sa mai ramana niste reziduri nedizolvate dupa care se completeaza pana la 5 litri.

Se poate prepara si in cantitati mai mici sau mai mari, dar pentru asta trebuie sa ajustati cantitatile pe care le veti folosi pentru preparare.

2. Masurarea valorilor de Ca, Mg si Kh din acvariu se va face folosind teste cat mai precise.

In primele 24 de ore nu faceti schimb de apa sau adaugati alte suplimente in bazin. Apoi din 24 in 24 de ore faceti teste si comparati rezultatele si astfel veti afla cat de mult va consuma acvariu zilnic din aceste valori.

3. Doza initiala se va face din toate cele 3 solutii la rata de 0.25ml/litru din volum acvariului. De exemplu la un acvariu de 200L adaugam 50ml(200×0.25ml) din fiecare solutie. Solutiile trebuie adaugate intr-o zona cu curenti puternici , la interval de minim 10 minute intre solutii. Dupa o ora refaceti testele si notati-va valorile.

4. Dozarea zilnica si reglajele finale. De la pasul trei poti observa impactul aditivilor preparati. De exemplu, daca valoarea initiala a calciului era 380ppm iar acum este 400ppm atunci sti ca dozand 0.25ml/litru din solutia de calciu ar trebuie sa ridice valoarea cu 20ppm. Intre timp de la pasul doi sti media zilnica a consumului din acvariu. Acuma poti combina acesti doi factori pentru a obtine o rata de dozare zilnica a solutiilor. Exemplu un acvariu de 200L are un consum zilnic al calciului de 10ppm(pasul doi). Doza initiala(pasul trei) ne arata ca adaugand 50ml(0.25ml/litru) din solutia de calciu creste valoarea cu 20ppm. Prin urmare adaugand jumatate din aceasta doza adica 25ml in fiecare zi ar trebui sa echilibreze consumul zilnic si sa mentina o valoare constanta. Repetati acest procedeu si pentru a calcula cu aproximatie doza zilnica pentru magneziu si carbonati. Pentru urmatoarele 2 zile dozati cele 3 solutii la valorile calculate dupa care testati din nou sa vedeti ce efect au avut. Daca valorile sunt mai mari sau mai mici decat la testul initial ajustati prin marirea sau micsorarea dozei proportional. Retestati din nou valorile dupa cateva zile si ajustati dozele daca e necesar.

Intre 7-10 zile ar trebui sa gasiti o valoare apropiata a dozajului zilnic in acvariu pentru a mentine valorile stabile. Dupa care puteti reduce testarea la o data pe saptamana a Kh si Ca si puteti sa neglijati Mg.

Important cu aceasta metoda e esential sa faceti schimburi saptamanale de minim 10% din volumul acvariu folosind o sare de calitate. Aditiile saptamanale de oligoelemente poate fi benefica.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *