Melc Nassarius

Nume Specia Nassarius – Melcii nassarius
Familie Nassariidae
PH 8.1-8.4
Salinitate 22-26°C
Temperatura 1.023-1.025
Dimensiuni 1.5 – 2.5 cm
Dieta Carnivor
Origine Pacificul de Est, Caraibe, Atlanticul de Vest,
Dificultate Mica
Agresivitate Mica

Descrierea

  

Melcul Nassarius este un melc de apa sarata care face parte din “clean up crew” (CUC) – echipa de curatare a acvariului marin si care “cerne” nisipul in cautare de bucati de detrius. Detritus sunt resturi de mancare, resturi de la pesti si organisme moarte. Acesti melci sunt eficienti in curatarea si aerarea nisipului, desi nu ii veti vedea foarte des prin acvariu deoarece stau ingropati majoritatea timpului. Totusi, datorita mirosului dezvoltat pe care il poseda, sigur o sa ii vedeti iesind cand puneti mancare in acvariu.
Exista doua tipuri de melci Nassarius cel mai des intalniti in captivitate: un gen de melci de dimensiuni mici (aproximativ 1.5-2 cm) numiti generic melci Nassarius, si un gen de melci mai mari, numiti Super Tongan Nassarius care ating aproximativ 2-2.5 cm ca marime. Acesta din urma prezinta o cochilie interesanta, ovala si spiralata ce se aseamana cu un sambure de maslina si care este mai ornata si mai eleganta decat cea a multor altor melci. Insa cea mai remarcabila caracteristica fizica este sifonul lung, in forma de tub care iese dintr-un capat al cochiliei. Acest sifon ajuta la respiratie cand melcul este ingropat in nisip cautand mancare. Este interesant de urmarit cum nisipul se misca si “fierbe” la iesirea melcului Tongan Nassarius la suprafata cand simte miros de mancare.
Nu este nevoie de o hrana speciala pentru melcii Nassarius deoarece se hranesc cu resturile din substrat. In general, se recomanda 1-2 melci Nassarius mici la 3-4 litri de apa si 1 melc Tongan la 7-12 litri de apa.
Acesti melci sunt considerati compatibili cu reciful si nu dauneaza coralilor sau celorlalte nevertebrate, fiind foarte pasnici. Este foarte greu de deosebit masculul de femela de aceea este dificila inmultirea in captivitate. Traiesc in medie aproximativ 2 ani.
Atentie! Daca doriti sa va mentineti populatia de melci Nassarius nu ii puneti impreuna cu crabii hermit.
Aclimatizarea intr-un nou acvariu marin se va face mai temeinic, cu multa rabdare la fel ca la celelalte nevertebrate.
Nivelul de nitrati sa fie mic, preferabil sub 20 ppm.
La schimbul de apa, la curatarea acvariului si a stratului de nisip, se recomanda atentie mai ales daca aveti melci Nassarius mici.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

One comment on “Melc Nassarius

  1. Pingback: Substratul in acvariul marin | Aquapedia

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *