Marin Reef – 222 L – Shallow Reef

Nume Marin Reef – 222 L – Shallow Reef
Tip Apa Sarata – Reef
PH 8.2
Iluminare 4 X 24 W PL (2x 14.000K + 2x Actinic)
Temperatura 25 °C
Habitat Marin
Hrana New Life Spectrum Marine Formula
Dificultate Mica

Acvariul este un CMS Shallow Reef 222 si are capacitatea teoretica 141L (display 63/50/45cm), 64L (sump 40/40/40cm) si 17L (refugiu 16/38/28cm).

Echipamentele folosite sunt:

Skimmer de proteine: Bubble Magus Nac 3.5 Cone skimmer;

Lampa HSD-4TB-4x24w;

Incalzitor JRB220 de 200W;

UV: CUV-510 – 10W;

Pompa de recirculare (1400 L/h, Jhj1501, Hmax 1.5 m);

Iluminare sump home made pe LED 7W.

Moonlight home made pe 2 module de leduri (dar anterior a avut un modul de la Bubble Magus care se vede in poze).

Acvariul am vrut sa fie concentrat pe filtrarea biologica pe cat posibil si m-am abtinut de la a pune carbune activ, anti phos, sea gel si altele.

Filtrarea consta in 15 kg de piatra vie premium, 10 kg piatra uscata care a inviat dupa 6 luni si arata mai bine decat piatra gasita in comert, cca 20 kg de nisip (in display si refugiu), 2 litri de matrix, 8 litri de spartura de coral mare si macroalge (Fauchea, Caulerpa si o mangrova rosie).

Acvariul primea lumina de la 11 dimineata pana la 11 noaptea (12 ore pe zi).

Acvariul este populat de urmatoarele:

Pesti: 2 buc Amphiprion Clarkii, 1 buc Blue devil damsel fish, 1 buc Synchiropus Stellatus, 1 buc Neomateleotris Magnifica, 1 buc Paracanthurus Hepatus.

Nevertebrate: 1 buc Heteractis Magnifica, 2 buc Lysmata Aboinensis, 2 buc Sand sifting Star Fish, Melci (5 Nassarius, 2 Turbo, 1 Trochus, 3-5 Euplica, etc.) 1 buc Serpent star fish, 2 buc Pistol Shrimp, 1 electric blue hermit, 1 red hermit crab, 1 hermit maro, 1 (posibil doua bucati) Mantis Shrimp si alte like rock critters.

Corali: Actinodiscus Sp. (Rosu, Mov, Verde metalic, Verde crud, Verde Lime, Maro), Rhodactis Inchoata (verde), Pulsing Xenia, Kenya Tree, Euphyllia Hammer Coral, GSP, Favites Sp. (verde) , Palythoa si Zoantusi, Milka.

Acvariul a mers foarte bine dpdv. al stabilitatii chimice a apei. Faceam schimburi la 3 saptamani desi NO3 nu sarea de valorile bune si nu aveam probleme cu alge pe geam, ciano bacterii, diatome etc.

Hranirea in acvariu se facea de 3 ori pe saptamana, de doua ori hrana uscata si in weekend festinul urmator:Mix din NLS Marine Formula, NLS Saltwater Flakes with Garlic, Zoo si Fito plancton Seachem, Hrana de corali, artemia congelata si un mix home made facut de mine si tinut in congelator din creveti, calamar, sardina si nori. Toate acestea le puneam intr-un paharel cu apa din acvariu cateva minute ca sa se dezghete si sa se imbibe si mancarea uscata cu apa si sa nu pluteasca iar apoi punea cateva picaturi de vitamine si turnam in acvariu. Pentru un sfert de ora era un haos total; mancare peste tot, tentacule de bristle stars ieseau din toate gaurile pietrelor, mantisul sarea ca pe trambulina si apuca ce putea, aproape toti coralii erau stransi si mancau iar anemona se bucura de hrana adusa de masculul de clarkii in timp ce femela pastra totul pentru ea. Target feeding faceam o data la 1-2 luni si era destinat anemonei si mantisului.

Ca aditii foloseam Trace de la seachem si vodka (ruseasca de la mama ei).

La inceput foloseam apa osmozata dar in ultimele 4 luni ale acvariului am pus apa direct de la robinet (trecuta printr-un filtru cu carbune activ care scotea clor, metale grele, ingrasaminte si nitrati (dar nu scotea po4 si sio2 si cu toate astea nu au fost probleme cu ei).

Un alt lucru foarte bun l-a facut refugiul care avea in el cam 15/10/10cm de fauchea si 2 tipuri de caulerpa care primeau lumina 14 ore pe zi (de la 8 seara pana la 10 dimineata).

Ce pot recomanda unui marinar incepator?

  • Daca nu dispui de un card de credit Gold sau Platinum si esti oarecum limitat de finante incearca sa pornesti cu o super filtrare biologica, un skimmer bun si cat mai multa piatra (nu neaparat vie ci mix).
  • Adauga vietuitoarele treptat, fa aditii de bacterii (recomand Prodibio), foloseste o sare buna (eu am folosit Red Sea Coral Pro) si incearca pe cat posibil sa rezolvi dezechilibrele prin schimburi de apa pana se stabilizeaza bacteriile nitrificatoare la nivelul de deseuri din acvariu.
  • Fa aditii de Trace-uri.
  • Nu hrani prea mult, mai ales daca acvariul are deja 6-12 luni si vezi ca exista copepode si alge suficient pentru vietuitoare.
  • Rezolva atat ventilatia (in sump si in eventualul capac) cat si autocompletarea. Pe timp de vara completam cu circa 5 litri de apa dulce la 2 zile si era un adevarat chin. Lasati tot timpul loc in stand sau in spatele acvariului pentru un recipient in care sa aveti apa pentru autocompletare; investitia e mica (un sistem de autocompletare este 100-200 lei).

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *