Mangrova in acvariul marin

 

Mangrovele devin din ce in ce mai des intalnite in acvariile marine si in refugiile aferente dar desi sunt mai usor de gasit acestea sunt de cele mai multe ori intretinute gresit.

In mediul natural, magrovele au o importanta fenomenala pentru echilibrul multor ecosisteme. Acestea ofera un habitat atat animalelor marine cat si celor ce traiesc deasupra apelor.

In total sunt peste cincizeci de familii de plante acvatice numite mangrove dar numai trei dintre ele sunt interesante pentru acvaristi:

         Rhizophora mangle (red mangrove – mangrova rosie)

         Aviccenia germinans (black mangrove – mangrova neagra)

         Laguncularia racemosa (white mangrove – mangrova alba)

Din acestea, cea mai usor de intretinut este prima, mangrova rosie.

Unul din lucrurile cel mai important de retinut din acest articol este ca frunzele trebuie curatate cu apa dulce zilnic cu ajutorul unui spray pentru ca planta sa fie sanatoasa si sa creasca repede (vom repeta acest lucru pentru a ne asigura ca il puneti in aplicare).

In general, mangrovele rosii traiesc in majoritatea mediilor acvatice saline dar nu se pot adapta repede la salinitati diferite. Cand cumparati mangrove este foarte important sa intrebati ce salinitate are apa din care provin pentru a va asigura ca le aclimatizati incet daca e nevoie.

Mangrovele cresc in diferite tipuri de substrat de la cele mai fine la unele mai pietroase dar cel mai bine se dezvolta in substrat de nisip fin sau namolos.

Acestea isi formeaza un sistem foarte elaborat si extensiv de radacini si trebuie sa va ganditi bine unde le veti oferi acest spatiu. Radacinile pot pune multa presiune atat pe sticla cat si pe acrilic din primii 2-3 ani de crestere. Nu subestimati radacinile dupa putinele frunze existente deasupra nivelului apei. Oricum cresterea este suficient de inceata incat puteti face modificari ulterioare asupra pozitiei.

 

Pozitionarea mangrovelor in acvariu.

Unii hobisti le aseza precar in overflow-uri sau filtre hang-on, altii le lasa in refugii mici si unii construiesc in jurul mangrovelor biotopuri. Puteti de asemenea sa nu le plantati deloc si sa le lasati suspendate in coloana de apa cu rolul de a incuraja cresterea unui sistem de radacini elaborat.

 

Puteti lega mangrova de un suport (teava pvc) cu banda elastica  astfel incat doar o treime din ea sa fie submersa si sa o mutati din ce in ce mai sus pe masura de radacinile se dezvolta. In acest fel veti avea sigur o mangrova cu radacini groase si sanatoase (ca sa nu mai zicem si frumoase).

E nevoie de cateva luni pentru a ajunge sa scoateti mangrova cu totul din apa dar rezultatul merita acest efort.

Daca alegeti sa bagati direct mangrova in nisip aceste radacini groase nu se vor mai devolta.

Fertilizarea substratului poate ajuta in cazul in care nisipiul nu a avut timp sa „invie” sau acvariul este la inceput. In general trebuie evitata fertilizarea in acvarii marine mature unde deja exista un echilibru in elementele micro si macro din apa. De notat este faptul ca mangrovele absorb magnesiu si e posibil sa fie nevoie sa adaugati acest element dar nu o regula pentru ca sunt si alti corali care il absorb si daca acestia nu sunt foarte prezenti in acvariu va fi un exces de care se va ocupa mangrova.

Mangrovele nu au nevoie de un sistem elaborat de filtrare (in cazul in care vreti sa faceti un biotop de coasta) si se multumesc cu schimburi regulate de apa. Acestea, in schimb, pot ajuta la imbunatatirea apei din acvariile de recif daca este asezata corect. Asezarea se poate face in acvariu , in refugiu , sau in sump. Important de retinut este ca mangrova are puterea de a absoarbe multe lucruri nedorite din apa si de aceea trebuie asezata inainte de filtrarea mecanica/biologica/chimica.

Iluminatul mangrovelor este de asemenea un lucru foarte usor si ieftin de realizat. Acestea se adapteaza la o paleta foarte mare de culori si intensitati dar prefera in general lumina puternica. Nu aveti nevoie de lampi scumpe dedicate acvaristicii ci puteti folosi becuri simple cu culori de la 6500 grade kelvin pana la 9500 k.

Unul din cele mai importante lucruri de retinut este ca mangrovele au nevoie de o igiena a frunzelor regulata. Nu va inchipuiti ca trebuie sa curatati fiecare frunza in parte, este suficient sa le stropiti cu apa dulce. In mediul natural umiditatea este suficient de mare incat sa spele frunzele de sare dar in camere uscate va fi nevoie sa va formati un obicei din a le ajuta.

Cu ajutorul mangrovelor puteti crea biotopuri fantastice cu alaturi de arici de mare Diadema Antilarium sau a unor cardinali.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *