Macrodactyla doreensis

 

Nume Macrodactyla doreensis – Long tentacle anemone
Familie  Actiniidae
PH 8.1-8.4
Duritate 8-12°dKh
Temperatura 22-26°C
Salinitate 1.023-1.025
Dimensiuni 20-25 cm in diametru si tentacule lungi de 15 cm
Dieta Carnivor si hrana produsa prin fotosinteza
Origine Indo-Pacific
Dificultate Medie
Agresivitate Medie

Descrierea

Este una dintre cele mai usor de ingrijit anemone din acvariu. Se gaseste doar pe fundul nisipos al apei si acest lucru nu o impiedica sa se adapteze intr-un acvariu atata timp cat isi poate ingropa piciorul in nisip. Culoarea acestei specii variaza, cele mai intalnite fiind maro, maro cu o nuanta de verde, iar specimenele mai rare pot avea si culoarea violet. Tentaculele nu sunt asa de numeroase ca la alte anemone si pot creste pana peste 15 cm in lungime, iar diametrul discului este in jur de 20-25 cm, desi in mediul natural se poate sa ajunga chiar pana la 45cm. Coloana anemonei este cel mai des, rosie dar se poate de asemenea sa fie maro deschis sau portocaliu.
Aceasta anemona are nevoie de curenti moderati in acvariu si o lumina de intensitate puternica in acvariu.
Capacitatea minima a acvariului ar trebui sa fie de 110 litri si ar trebui sa aveti un strat de nisip si pietris.
Se recomanda sa se aseze anemona in acvariu astfel incat sa nu intre in contact cu alti membrii ai acvariului deoarece are o piscatura foarte puternica.

Aceasta anemona isi asigura nutritia in mare prin fotosinteza care se realizeaza de catre zooxanthellae, o alga fotosintetica acelulara care traieste in simbioza cu anemona. De asemenea se poate hrani si cu bucati inghetate de carne de peste, artemia, crustacee si midii, nevetrebrate marine acelulare, zooplancton si fitoplancton.

Atentie! Intepatura acestei anemone este foarte puternica si este folosita ca un mecanism de aparare, ea inteapa tot ceea ce vine in contact cu ea. Din acest motiv se recomanda sa nu intre in contact cu alte nevertebrate din acvariu iar acestea sa fie pozitionate la distanta de anemona. De asemnea se recomanda purtarea de manusi de plastic cand veniti in contact cu ea. Daca ati fost intepat si apar reactii alergice, consultati un medic imediat.

Cel mai bine se inteleg cu urmatoarele tipuri de pesti clovn: Amphiprion clarkii, Premnas biaculeatus, Amphiprion perideraion desi poate acomoda si alte specii in lipsa acestora.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *