Iriatherina werneri

 

Nume Iriatherina werneri
Familie Melanotaeniidae
PH 5.0 – 8.0
Duritate 5-19°dGh
Temperatura 22 – 30
Dimensiuni 3 – 4 cm
Dieta Omnivor
Origine  NVAustraliei,New Guinea,Indonezia
Dificultate Medie
Agresivitate Mica

IRIATHERINA WERNERI
Dieta: Omnivor: fitoplancton plutitor sau in suspensie si zooplancton (in mediul natural);
hrana vie ca Daphnia, Moina, Artemia nauplii (larve), mici viermisori, crustacee
cum ar fi copepodele, mici particule de hrana uscata plutitoare (in acvariu)
Distributie pe Glob (Habitat): Districtul Merauke din provincia Papua – Indonezia (coasta sudica a insulei Noua Guinee); in bazinele raurilor din peninsula Cape York, statul Queensland din Australia, NV Australiei – zonele umede Arafura si zona Arnhem
Raport intre sexe: masculii prezinta inotatoare impare ventral, sunt mai mari si mai viu colorati decat femelele.
Localizare in habitatul natural: Este raspandit in ape incet curgatoare, mlastini cu apa dulce, lagune cu apa limpede abundenta in macrofite (plante acvatice emerse/ submerse sau plutitoare care asigura oxigenul acvatic). Este cea mai intalnita specie in habitatele marginale, bogate in vegetatie, la mai putin de 1,5 m adancime. Temperatura apei se incadreaza in intervalul 22 – 32 grade Celsius, iar PH-ul acesteia intre valorile 5.2 – 7.5.

Ingrijire: Aceasta specie necesita un acvariu cu o baza (amprenta) minima de 60*30 cm, inaltimea nu este relevanta. Acvariul va fi unul de tip plantat care sa ofere suficiente locuri in care pestii sa se ascunda pentru a se simti in siguranta. Lumina va fi difuza – se pot adauga plante plutitoare sau crengute pentru un aspect natural. De asemenea pentru cresterea puietului este bine sa existe un strat de muschi acvatic, cum ar fi Taxiphyllum (Java Moss). Filtrarea apei nu trebuie sa fie intensa, ca urmare a faptului ca aceasta specie provine din ape cu curenti lenti. Sunt insa necesare schimbari partiale de apa saptamanale pentru ca mediul sa se mentina curat. Mediul biologic al acvariului trebuie sa fie matur inainte de adaugarea indivizilor, pentru a se evita oscilatiile chimice ale apei.

Hrana: Particule mici de hrana uscata plutitoare; saptamanal este indicat sa fie hraniti si cu hrana vie – Daphnia, Moina, Artemia nauplii (larve), mici viermisori etc..

Inmultire: Conditiile ideale pentru inmultire se creaza la valori ridicate ale temperaturii (spre 32 de grade Celsius), in apa cu nivel mai crescut ca de obicei si in abundenta hranei vii. Pestii au tendinta de a manca icrele depuse sau puietul, astfel incat este bine ca o suprafata cat mai mare a apei sa fie acoperita cu muschi sau plante pentru crearea cat mai multor locuri de ascuns in care acestia se vor dezvolta in prima parte a vietii (in aceasta perioada se localizeaza cat mai aproape de suprafata apei). O alternativa este separarea unui mascul impreuna cu doua sau trei femele intr-un acvariu de dimensiuni mai reduse dotat cu un filtru din burete si plantat cu Java moss. Acvariul va fi verificat zilnic pentru separarea icrelor intr-un alt recipient. Puii vor creste lent in primele doua saptamani de viata. Hranirea puietului se face de doua ori pe zi cu hrana vie de dimensiuni mici sau hrana uscata bine faramitata.

Comportament si compatibilitate: Este o specie pasnica ideala pentru acvariu specific (monospecie) sau in combinatie cu alte specii de asemenea pasnice si de dimensiuni apropiate cum ar fi: Pseudomugil spp., Microdevario Danionella, Eirmotus, Trigonostigma, Corydoras pigmei, locaride mici ca Otocinclus spp., dar si creveti de apa dulce din genul Caridina sau Neocaridina.

 

 

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *