Inmultirea pestilor clovn

Pestii clovn sunt unii dintre cei mai usor de inmultit pesti tropical marini. Spre deosebire de alti pesti, acestia isi depun icrele intr-un acvariu marin. Mai mult, au icre si larve destul de mari, ceea ce face cresterea lor o sarcina mai usoara si datorita faptului ca larvele sunt capabile sa se hraneasca, cu mancare usor de cultivat.

Pasii cei mai importanti pentru inmultirea pestilor clovn sunt: amenjarea acvariului, alegerea pestilor ce se vor reproduce, hranirea,  depunerea icrelor si cresterea larvelor.

Amenajarea acvariului. Un acvariu propice pentru inmultirea pestilor clovn ar trebui sa fie cat mai mare posibil, si preferabil nu mai mic de 100 litri. Daca acvariul este folosit doar pentru a inmulti pesti clovn, atunci ar fi indicat sa nu se puna si alti pesti in acvariu. Se pot adauga pesti mici pasnici, totusi odata ce incep depunerea icrelor orice se apropie de ei este vazut ca o amenintare si alungat .

Ca o regula, cu cat acvariul este mai natural, cu atat pestii se vor simti mai in largul lor si vor incepe depunerea icrelor cat mai rapid.

Acvariul ideal ar fi cam de 90x60x60 cm, continand piatra vie, un strat de nisip coralifer pe fund, o anemona, lumina puternica si filtrare foarte buna, de preferat un skimmer de proteine  eficient.  Cum incarcatura biologica a acvariului va fi doar de pesti clovn, piatra vie si skimmerul de proteine ar trata amoniacul si compusii organici de la pesti.  Un filtru hang on ar putea fi folosit, cu conditia sa se efectueze schimburi de apa in mod regulat pentru a tine nitratii si nitritii la un nivel bun .

In natura, depunerea icrelor la pestii clovn este legata de ciclul lunar. In general, nu se practica simularea artificiala a ciclului lunar in acvariu. Este totusi important ca luminile sa fie contectate la un timer asa incat pestii sa aiba un ciclu normal de lumina  zi/noapte.  Acest ciclu este tot ceea ce e nevoie.

O anemona nu este necesara pentru a inmultii pestii clovn, insa face din acest lucru o sarcina mult mai usoara pe termen lung. De fapt, pestii clovn depun icrele pe oale de lut, cochilii si chiar pe geamul acvariului in lipsa unei anemone. Un alt beneficiu in a avea o anemona este ca aceasta ar putea elibera compusi care ar ajuta la protejarea icrelor, chiar si in mod chimic, asa ca imunitatea pe care o au pestii clovn cu anemonele.

Secretul casei ideale pentru pestii clovn este sa reduceti cu cat mai mult elementele de stres!!! Asta inseamna: calitate buna a apei, fara vecini agresivi si cu o anemona.

 

Alegerea pestilor pentru reproducere.

Exista trei metode de baza pentru a obtine o pereche de pesti clovn:  – Achizitionarea unei perechi capturate direct din ocean, achizitionarea unui grup mic (cel putin 4) de pesti si achizitionarea a doi pesti de marimi diferite.

Prima varianta este intotdeauna cea mai buna optiune deoarece perechea  va fi deja formata in mod natural chiar din clipa in care este introdusa in acvariu si nu mai trebuie sa treaca prin incercarile teritoriale si agresive care au loc intr-un acvariu cand pestii sunt introdusi pentru prima data. De asemenea pestii nu se vor considera rivali deoarece sunt deja o pereche.  Partea buna este ca introducand pestii deja imperecheati depunerea icrelor va incepe mult mai curand decat prin celelalte doua variante.

Cumpararea unui grup de pesti clovn, de preferat din surse diferite este considerata a doua cea mai buna optiune. Aceasta deoarce le da pestilor o sansa de a forma o structura ierarhala si cei mai dominanti pesti se vor imperechea in mod natural. De asemenea scade posibilitatea ca ceilalti pesti sa devina stresati datorita agresiunii de catre pestii dominanti deoarece agresiunea va fi raspandita catre mai multi clovni. Aceasta optiune va produce o pereche dar va dura mai mult timp pana vor depune icrele decat prima optiune.

Introducerea  a doi pesti de marimi diferite este o metoda extrema de a obtine o pereche de clovni. Motivul este ca, adesea, pestele mai mare va fi foarte agresiv fata cel mic si agresivitatea acestuia poate cauza mult stres pestelui mic iar acesta se poate imbolnavi mult mai usor. Aceasta problema va persista pana pestele mai mare – femela va accepta masculul mai mic. Aceasta dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani. Cand pestii clovn sunt tineri sunt intotdeauna masculi. Doar dupa ce se stabileste peste dominant, acesta isi va schimba sexul in femela. Adesea, femela va musca coada masculului iar acesta va inota intr-o parte si va zvacni rapid. Acest lucru inseamna ca se preda femelei dominante.

 

Hranirea

Acesta este cel mai important lucru care trebuie avut in vedere la inmultirea pestilor clovni. Daca perechea de pesti nu obtine cantitatile si tipurile de nutrienti adecvati, atunci nu vor putea sa dezvolte icre de buna calitate. Daca icrele sunt de calitate proasta, oricat ai incerca, nu vei avea succes in cresterea larvelor.

Secretul nutritiei la clovni este o dieta variata de mancare. Aceasta consta din: scoici, midii, creveti, calamar si legume verzi. Acestea pot fi amestecate impreuna si inghetate sau pot fi date separat. Cantitatile de hrana depind de marimea pestilor, totusi este intotdeauna mai indicat sa se hraneasca in cantitati mici la intervale regulate. Atentie: pestii clovn vor lua bucatile mari de mancare in anemona, deci este recomandat sa le dati bucatele mici!

 

Depunerea icrelor

Odata ce pestii se vor instala in noua lor casa, intre 1-12 luni, va incepe depunerea icrelor. Prima indicatie a posibilitatii ca acestia sa depuna este cand masculul inoata in sus si in jos in fata femelei. Masculul va dansa cu capul in sus si se va impinge spre femela. Acest lucru este cunoscut ca “leganarea / balansarea pestilor clovn”. Acest comportament este un indicator slab dar in general inseamna ca depunerea va incepe curand. Urmatoarea indicatie este cand masculul, adesea si femela, incep sa curete o portiune a pietrei din apropierea bazei anemonei. Depunerea va incepe intr-o zi sau doua. Ultima indicatie de comportament de depunere a icrelor este aparitia tuburilor genitale ale masculului si femelei.

Depunerea incepe cand femela inoata peste zona de piatra curatata si depoziteaza o mica linie de icre. Masculul urmeaza curand si le fertilizeaza. Procesul de  depunere a icrelor dureaza intre 2 si 3 ore. Icrele arata precum niste capsule mici de 2 pana la 3 mm lungime si 1 mm latime. Daca adultii au fost hraniti corespunzator, icrele ar trebui sa fie de culoare portocalie deschisa. In acest timp, pestii clovni, mai ales Amphiprion clarkii, pot depune pana la 600 de icre. Cel mai adesea insa, numarul de icre incepe cu 200 si creste cu fiecare depunere pe masura ce femela creste in marime. Odata ce pestii incep sa depuna, cel mai probabil vor repeta depunerea la intervale de 12 pana la 18 zile.

Icrele eclozeaza intre 6 si 15 zile, depinzand de temperatura. Cu o zi inainte de eclozare, larvele capata o culoare argintie in jurul ochilor. Acesta este momentul in care trebuie sa luati o decizie: fie lasati icrele in acvariu pentru a ecloza si scoateti larvele, sau cu o zi inainte de eclozare scoateti piatra vie pe care sunt depuse icrele.

Daca icrele vor ramane in acvariu, atunci trebuie luate anumite masuri. Pentru a usura lucrurile, luminile pot fi inchise deoacece larvele vor ecloza in 2 ore de intuneric. Odata cu inchiderea luminilor, toata circulatia catre si din acvariu trebuie sa fie oprita. Acest lucru va asigura faptul ca larvele nu vor fi trase si lovite de catre pompe si curenti de apa. Dupa ce pompele vor fi oprite si apa din acvariu s-a linistit, e timpul sa asteptati! Icrele vor ecloza in valuri si pe masura ce larvele ecluzeaza vor inota spre suprafata. Dupa ce, cel putin un sfert din icre au eclozat, este  timpul sa folositi lanterna. Cu aceasta luminati o zona superioara a luciului apei si concentrati larvele intr-un mic grup. Dupa ce faceti acest lucru, larvele pot fi – fie sifonate intr-un acvariu de crescut pui printr-un furtun, fie prinse cu mici containere de plastic. Acest proces se repeta pana sunt prinse toate larvele.

 

Cresterea puilor.

Larvele de pesti clovni pot fi crescute in diferite tipuri de containere sau acvarii. Acvarii de 60 cm pot fi folosite insa s-a descoperit ca acvariile circulare dau rezultate mult mai bune. Acest lucru se datoreaza faptului ca acvariile patrate/rectangulare au colturi si fara curenti puternici care sa circule bine apa, se pot dezvolta puncte moarte  in colturi. Acest lucru va cauza intr-un final moartea multor larve. Pe cand in acvarii rotunde este foarte usor ca apa sa circule foarte bine.

Un acvariu ideal de crescut larve de pesti clovn este rotund, din plastic sau acrilic cu o capacitate intre 50 si 150 litri. Aceste acvarii pot fi setate ca:  1-avand un filtru si apa ce recircula sau 2 – independente folosind pietre de aer si schimburi de apa.

Setupul ideal pentru larvele de pesti clovn este de a avea un tub central de refulare  si sa se puna un paravan din plasa cu gauri de intre 100 si 300 de microni in jurul lui. Marimile diferite ale plasei sunt folosite pentru hrana vie de diferite marimi precum rotiferi si artemia. Apa se scurge intr-un sump unde exista filtrare atat mecanica, cat si biologica. O pompa de volum mic pompeaza apa inapoi in acvariu cu o viteza foarte mica, suficienta pentru a cauza circularea inceata a apei si miscarea larvelor. O piatra de aer poate fi  necesara in centrul acvariului de-a lungul paravanului pentru a se asigura ca nu se blocheaza.

A doua optiune ar fi un acvariu rotund prevazut doar cu aerare. Acest setup este mai usor de pregatit dar calitatea apei poate deveni o problema daca nu se efectueaza schimburi de apa regulate pentru a reduce nivelul de amoniac. O alta problema ce poate aparea este ca eliminarea resturilor de mancare vie se face mult mai greu.

Acvariul pentru cresterea larvelor ar trebui sa aiba acelasi ciclu de lumina precum acvariul principal. De preferat ar fi sa aiba propriul sistem de lumini si timer, deoarece larvele sunt predatori vizuali si au nevoie de lumina pentru a vana hrana vie.

Ai inmultit deja pesti clovni si ai sfaturi sau sugestii ? Scrie chiar aici si vom adauga informatiile in pentru a crea un articol cat mai complet.

Succes si ape limpezi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *