Heteractis magnifica

 

 

Nume Heteractis magnifica – Magnificent anemone
Familie Stichodactylidae
PH 8.1-8.4
Salinitate 1.020-1.025
Temperatura 22 -26 °C
Dimensiuni 20-30 cm in diametru si tentacule lungi de 2.5-8 cm
Dieta Carnivor si hrana produsa prin fotosinteza
Origine Indo-pacific
Dificultate Mare (recomandat pentru avansati)
Agresivitate Mare

Descrierea

Heteractis magnifica sau anemona Ritteri este una dintre cele mai mari anemone gazda. Se gaseste in recifuri pietroase, avand trunchiul expus. Culoarea trunchiului variaza foarte mult, dar in general este maro deschis, violet, albastru, portocaliu sau rosu-maroniu. De asemenea, trunchiul se poate inchide complet, luand forma unei mingi. Tentaculele pot fi colorate maro sau verde si pot fi usor umflate la varf cateodata. Desi in captivitate dimensiunea normala a discului variaza intre 20-30 cm, in mediul natural pot ajunge chiar si pana la 1 metru.
Intr-un acvariu, se recomanda pozitionarea pe o piatra mare, intr-unul din punctele inalte ale structurii pietroase. De asemenea, pastrati aceasta piatra la o distanta de aproximativ 5 – 7.5cm de peretii acvariului si alte pietre pentru a o impiedica sa migreze. Deoarece acest tip de anemona poate creste foarte mult, este recomandat sa se tina in acvarii marine cu latimea de cel putin 45 cm. Cand se simte amenintata, in mediul natural, aceasta anemona se poate ingropa complet in nisip.
Ea are nevoie de curent foarte puternic dar intermitent si o lumina de intensitate mare. Daca are conditii favorabile, creste foarte repede. Se hraneste in principal prin fotosinteza dar fiind carnivora, se recomanda si hranirea de cateva ori pe saptamana cand e deschisa, cu peste, crustacee, krill, midii si bucati inghetate de alte vertebrate sau nevertebrate.
Atentie! Este foarte greu de ingrijit o astfel de anemona. Nivelul nitritilor si a nitratilor trebuie sa fie zero. Intepatura anemonei este foarte puternica de aceea se recomanda sa se tina la distanta de alti membrii ai acvariului.

Amphiprion melanopus, Amphiprion clarkii, Amphiprion perideraion, Amphiprion percula, Amphiprion ocellaris si Amphiprion akallopsios sunt cei mai des intalniti pesti clovni care locuiesc in acest tip de anemona in mare.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *