Eucidaris tribuloides

 

 

Nume  Eucidaris tribuloides – Pencil urchin
Familie Cidaridae
PH 8.1-8.4
Salinitate 1.020-1.025
Temperatura 22-27 °C
Dimensiuni max. 15 cm
Dieta Omnivor
Origine  Oceanul Atlantic – coasta Carolinei de nord pana in Brazilia, inclusiv Caraibe
Dificultate Moderata
Agresivitate Mica

Descrierea

Eucidaris tribuloides (poreclit Pencil urchin pentru asemanarea tepilor cu niste creioane) este un animal mic, care se misca foarte incet, culoarea acestuia variind de la maro la maroniu rosiatic. Tepii sunt scurti, grosi si masoara maxim 12 cm iar carapacea are dimensiuni intre 5-7 cm. Tepii principali sunt aranjati vertical pe 10 randuri si intre ei se afla tepi foarte scurti. Tepii pot sa se regenereze daca sunt pierduti sau rupti iar culoarea lor depinde de grosimea crustei care ii acopera – de obicei de coralina. Datorita faptului ca sunt animale stationare in timpul zilei – ascunzandu-se intre pietre sau in crevase, datorita luminii, algele se depun pe corpul lor, formand aceasta crusta. In timpul noptii se misca in cautare de mancare. Aceasta specie trebuie sa fie manipulata cu atentie si nu se recomanda scoaterea fortata dintr-un ascunzis deoarece tepii se rup foarte usor.
Compatibilitate buna cu reciful, sunt animale pasnice care tine sub control dezvoltarea algelor si a detritusului.
Se hranesc cu alge si nevertebrate mici si sunt sensibili la niveluri ridicate cupru si nitrati. Poate distruge anumiti corali iar asezarea pietrelor trebuie sa fie stabila deoarece le poate disloca. Are nevoie de un acvariu cu multe locuri de ascuns si piatra vie de pe care sa se hraneasca. o pierdere a tepilor poate indica o calitate proasta a apei. Sunt foarte greu de inmultit in acvarii deoarece nu au caracteristici distinctive intre sexe.

Impreuna cu alte tipuri de arici de mare, fac parte din “clean up crew” (CUC)  – echipajul de curatare al acvariului, ajuntand la tinerea sub control a algelor.
Capacitatea minima recomandata a acvariului ar trebui sa fie in jur de 120 litri.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *