Diversitatea Ciclidelor Africane – Lacul Malawi

 

Dintre cele noua familii de pesti din lacul Malawi, o familie care le eclipseaza pe toate celelalte in ceea ce priveste numarul si diversitatea este familia ciclidae. Pe continentul African, aceasta familie are reprezentanti in majoritatea sistemelor hidrografice si in special in toate lacurile mari din Africa. Ciclidele din lacul Malawi au colonizat si au evoluat intr-o gama larga de specii endemice, facandu-l cel mai mare deposit de specii de ciclide din toata Africa. Ciclidele reprezinta aproximativ 85 la suta din numarul total de specii de pesti din lac, si in ceeea ce priveste numarul total (ciclide si nonciclide deopotriva), lacul Malawi contine mai multe specii decat orice alt lac de pe pamant.       

   Potrivit estimarilor actuale, numarul de specii de ciclide, inclusiv cele descrise in mod oficial de stiinta, precum si cele recunoscute ca noi, ajunge la 800! Ihtiologii au descris doar 300 de specii, lasand 500 de specii inca nedescrise. Exista doua categorii de ciclide

in lacul Malawi: Haplocrominele si Tilapiinele.

   Haplocrominele domina, constituind 99% din fauna ciclidelor din lac. Haplocrominele se despart in 3 grupe: grupa Astatotilapia, grupa Haplocrominelor si grupa Mbuna.

   Grupul Astatotilapia este constituita dintr-o singura specie nonendemica, A. Caliptera, care este inrudita cu ciclidele din lacurile Victoria, Edward, George, Kyoga si Kivu. Grupul Haplocrominelor este endemic lacului Malawi. Ca juvenili  ei poseda o culoare arginite si pete bine definite pe innotatoarea dorsala.

   Grupul Mbuna, de asemenea endemice lacului, au ca habitat preferat zonele pietroase. Ei au un colorit albastru,galben sau maro, si, de obicei, au oceli bine definiti pe innotatoarea dorsala.

   Cealalalt grup de ciclide care se gaseste in lacul Malawi este  grupul Tilapiinelor care poate fi impartit in:  tilapiine care incubeaza icrele in gura (mouth brooders) si tilapiine care depun oua in substrat.

   Numele de Nyasalapia este frecvent utilizat pentru a cuprinde trei specii foarte strans legate de grupul Oreochromis. Exista unele controverse cu privire la utilizarea acestui nume, dar este o eticheta convenabila pentru a distinge cele trei specii de restul. Oreochromis shiranus, de asemenea, face parte din primul grup. Tilapia rendalli este unicul reprezentat al celei de-a doua grupa. Aceste ultime doua specii, desi traiesc in lac, nu sunt endemice, si sunt gasite de asemenea in sudul si estul Africii.

 

      Cele doua categorii de ciclide

I.                  Haplochrominele

  1. Grupul Astatotilapia

Astatotilapia

  1. Grupul Haplochrominelor

Altiocorpus

Aristochromis

Aulonocara

Buccochromis

Caprichromis

Champsochromis

Cheilochromis

Chilotilapia

Copadichromis

Corematodus

Ctenopharynx

Cyrtocara

Dimidiochromis

Diplotaxodon

Docimodus

Eclectochromis

Exochochromis

Fossorochromis

Hemitaeniochromis

Hemitilapia

Lethrinops

Lichnochromis

Mylochromis

Naevochromis

Numbochromis

Nyassochromis

Otopharynx

Pallidochromis

Placidochromis

Platygnathochromis

Protomelas

Rhamphochromis

Sciaenochromis

Stigmatochromis

Taeniochromis

Taeniolethrinops

Trematocranus

Tramitichromis

Tyrannochromis

  1. Grupul Mbuna

Cyathocromis

Cynotilapia

Genyochromis

Gephyrochromis

Iodotropheus

Labeotropheus

Labidochromis

Melanochromis

Metriaclima

Petrotilapia

Pseudotropheus

Tropheops

II.Tilapiinele

 

  1. MouthBrooders (incubatoare bucale)

Nysalapia

Oreochromis

  1. Depunatoare in substrat

       Tilapia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Unele informatii au fost preluate si adaptate conform noilor taxonomii din cartea Lake Malawi Cichlids: autor Mark Smith.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *