Coralina

 

Coralina este o alga rosie din ordinul Corallinales. Datorita depunerilor de calcar din peretii celulelor aceasta este foarte dura. Culoarea acestei alge este in general roz-violet, desi se poate intalni si in alte nuante de rosu, mov, galben, albastru, alb sau verde-gri. Coralina joaca un rol important in ecologia recifurilor de corali. Aricii de mare, pestii papagal, molustele si altele vietuitoare se hranesc cu aceasta alga. Majoritatea tipurilor de coralina sunt ca o crusta dura, pietrificata si se intalnesc in toate apele marine.O privire atenta la orice recif de corali va releva o abundenta de pete roz sau rozalii-gri, aruncate ca de catre un pictor peste suprafata pietrelor. Aceste pete roz sunt de fapt alge vii: coralina ce apartine diviziunii Rhodophyta din cadrul careia formeaza un ordin distinct, exlusiv marin – Corallinales. Se intalnesc peste 1600 de specii de coralina.
Coralina se grupeaza in doua familii, in functie de structura de reproducere.

Distributia
Coralina se intalneste in toate oceanele lumii si adesea acopera aproximativ 100% din substratul pietros. Aceasta poate creste peste alte alge sau angiosperme, pe animale (cochilii de crabi, melci, corali, etc) sau poate fi chiar parazit pe alt tip de coralina. Dar, desi este foarte des intalnita, coralina este putin cunoscuta de ecologisti.

Forme morfologice
In mod traditional, coralina a fost impartita in doua grupe:
– articulata
– nearticulata

Coralinele articulate sunt plante tip copaci, ramificate si atasate de substrat printr-o “radacina” calcificata. Plantele sunt flexibile prin sectiuni non-calcificate ce separa partile mai lungi calcificate.
Coralina ne-articulata este in forma de crusta ce variaza ca grosime de la cativa milimetri pana la cativa centrimetri. Aceasta creste adesea foarte greu, si de obicei ce aseaza pe pietre, scheleti de corali, cochilii si alte alge. Crustele pot varia de la a fi subtiri si flexibile pana la a fi groase si puternic aderente.

Coralina prefera un mediu luminat moderat, cu o concentratie de calciu de aproximativ 400-440 mg/l si o duritate carbonica de peste 7 dkh, preferabil intre 9-12 dgh. Salinitatea preferata este de 1.024.
“Kalkwasser” este o sursa bine-venita de carbonat de calciu.
Coralinei nu ii priesc nivelurile mari de nitrati, fosfati si CO2 – acestea duc la incetinirea sau oprirea cresterii algei. Fosfatii ar trebui sa fie la 0 ppm si nitratii sub 5 ppm.

Cele mai bune rezultate in cresterea coralinei se produc la o concentratie de magneziu de 1400 mg/l. Magneziul poate fi o alta cauza a incetinirii crestereii coralinei daca toti ceilalti parametrii sunt in regula.

Multi acvaristi au observat ca efectuarea de schimburi regulate de apa tine nivelurile nitratilor, fosfatilor, a calciului si a strontiului la un nivel optim si mentine alcalnitatea. Se mai considera ca folosirea mangrovelor in acvariile marine este o metoda simpla si ieftina de a reduce nitratii si fosfatii,iar impreuna cu aditia de calciu si strontiu se produc aceleasi rezultate optime, fara a mai fi nevoie de cheltuielile pentru sarea marina necesare la schimburile de apa. De asemenea, un skimmer bun ajuta foarte mult la mentinerea sub control a nitratilor si fosfatilor.

Coralina ajunge in acvariu prin doua cai: fie este introdusa atasata de piatra vie sau poate fi adusa in acvariul marin.
Coralina existenta pe piatra poate fi rasa si pusa intr-un alt acvariu steril (fara piatra vie, fara coralina vie) atasandu-se de decorul din acesta. Cu cat este mai viu colorata sursa de coralina, cu atat mai viu colorata va creste si pe noul decor.

Coralina este considerata o parte vitala in orice acvariu marin deoarece produce o forma de magneziu care este benefica pentru nevertebrate ierbivore si pentru mediul din acvariu in general. Ca rasplata, nevertebratele tin sub control diferite alge ce pot creste peste ea.

Pe scurt, un avantaj important al coralinei este acela ca tine direct si indirect sub control algele rele. Cu cat aceasa este mai sanatoasa, cu atat mai putin loc pentru algele daunatoare. Coralina adauga culoare acvariului si ajuta la setarea unui sistem marin. Este intresant de stiut ca nu numai coralii formeaza reciful, coralina la randul ei cimenteaza particulele impreuna, construind astfel reciful!
Si nu il ultimul rand, cresterea coralinei este un semn bun al sanatatii mediului marin si al valorilor apei. Iar aspectul unui acvariu marin sanatos este fermecator!!!

 

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *