Chromobotia macracanthus

 

Nume Chromobotia macracanthus – Clown loach
Familie Cobitidae
PH 5.0 – 8.0
Duritate 5 – 12°dGh
Temperatura 25 – 30°C
Dimensiuni 18-26 cm
Dieta Omnivor
Origine Indonezia: Borneo si Sumatra, India
Dificultate Medie
Agresivitate Mica

Descrierea

Biotop natural: Paraurile limpezi din insulele Borneo si Sumatra sunt un habitat optim pentru acesti pesti, dar de doua ori pe an, din cauza musonilor, pestii sunt obligati sa se mute in campii inundate ori lacuri sau rauri intunecoase, de nepatruns unde traiesc 7-8 luni din an.

Descriere: Corpul pestelui este lung si comprimat din lateral cu suprafata dorsala arcuita, iar cea ventrala neteda. Capul este relativ mare, iar gura orientata in jos cu buze groase, carnoase si patru perechi de mustati. Coloritul corpului se aseamana cu cel al unui tigru: portocaliu deschis catre portocaliu rosiatic cu trei dungi groase, negre, triunghiulare verticale. Exemplarele tinere au un colorit mai frumos, acesta estompandu-se in timp. Sub ochi au un ghimpe pe care il scot cand sunt atacati sau speriati. Acest ghimpe poate cauza o rana dureroasa, dar nu este veninos. Din aceasta cauza, se recomanda multa atentie cu plasa pe langa peste, cand il mutati in alt acvariu si transportul se recomanda a se face in mai multe pungi rezistente pentru a evita riscul sa fie intepate si sparte.

Setarea acvariului si mentenanta: Cel mai important aspect pentru acesti pesti este sa aiba apa curata si foarte bine oxigenata, si curenti puternici. Acest lucru se realizeaza printr-o filtrare buna, prin schimburi saptamanale de apa si cu ajutorul pompelor de valuri. Sunt pesti ce inoata mai mult pe fundul acvariului, insa odata ce se acomodeaza cu mediul, inoata si la mijlocul apei. Se recomanda setarea acvariului cu multe plante si locuri de ascuns si cu un substrat destul de fin sa le permita a sapa fara sa isi raneasca mustatile. Deoarece pot sari din acvariu, se recomanda ca acesta sa fie acoperit.
Fiind pesti destul de timizi, mai mult nocturni, se adapeaza putin mai greu unui nou mediu, de aceea se recomanda sa aiba locuri unde sa se poata ascunde si alti pesti mai mici in acvariu.
Este un peste foarte activ si sociabil, de aceea se recomanda a se tine in grupuri de minim 5-6 sau mai mari. Este foarte interesant de urmarit cum in grupuri formeaza o ierarhie, condusa de un exemplar alfa (de multe ori o femela), cum “danseaza” impreuna si cum fac zgomote “click” cand sunt fericiti sau cand se hranesc. Nu va alarmati daca gasiti un peste clovn pe o parte, intr-o pozitie ciudata sau chiar cu fundul in sus asa doarme sau se joaca el!

Hrana: Fulgi, granule, hrana vie, larve, crustacee.
Diferenta intre sexe: Femelele au corpul mai gros decat masculii. De asemenea varfurile cozii la mascul se curbeaza spre interior pe cand la femela sunt drepte.
Reproducere: Cazurile documentate de reproducere in captivitate sunt foarte putine, foarte probabil pentru ca, nu a ajuns niciodata la maturitatea sexuala, intr-un acvariu.

 

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *