Anemona de mare – caracteristici comune

Anemonele de mare sunt un grup de animale acvatice pradatoare al ordinului Actiniaria si poarta aceasta denumire dupa floarea terestra cu numele de anemona. Datorita increngaturii din care fac parte, anemonele de mare sunt inrudite cu meduzele, coralii si hydra.
O anemona de mare este un polip ce se ataseaza la baza de suprafata de sub el printr-un picior adeziv numit disc bazal si cu un corp in forma de coloana ce se deschide intr-un disc oval. Majoritatea sunt intre 1.8 si 3 cm in diametru, desi s-au intalnit si anemone mici de 4 milimetri si mari de aproape 2 metri. Pot avea intre cateva zeci pana la cateva sute de tentacule. Cateva specii sunt pelagice si nu se ataseaza la fund, in schimb au o camera cu aer in interiorul piciorului care le permite sa pluteasca cu acesta in sus.
Gura anemonei se afla in mijlocul discului oval, inconjurata fiind de tentacule si inarmata cu multe celule veninoase ce functioneaza ca un mecanism de aparare si ca mod de a prinde prada. Fiecare celula veninoasa contine o mica vezicula umpluta cu toxine, un filament intern si un fir extern senzorial. Cand firul este atins, declanseaza mecanic explozia celulei, activand o structura tip harpon care se ataseaza de victima si ii injecteaza o doza de otrava. Acest lucru da anemonei senzatia specifica de lipici. Anemona de mare mananca pesti mici si creveti.
Otrava este un amestec de toxine, inclusiv neurotoxine care paralizeaza prada si ii permite sa fie astfel introdusa in gura pentru digerare. Anumiti pesti (cei mai cunoscuti fiind pestii clovni) nu sunt afectati de intepatura anemonei si se apara de pradatori cu ajutorul tentaculelor ei. Anatomia interna a anemonei este destul de complexa.

Multi acvaristi impatimiti isi doresc a avea un acvariu de succes cu pesti clovn si anemone gazda. Din pacate multi au intampinat dificultati in a tine anemonele in viata sau au achizitionat anemone pe care pestii clovni le-au refuzat ca si gazde. Alta problema intalnita de acvaristi a fost faptul ca anemona se plimba prin acvariu intepand corali. Vor urma cateva sfaturi cum se pot evita aceste probleme in randurile de mai jos.
In timp ce sunt 10 specii de anemone gazda si 28 specii de clovni, vom analiza 6 din cele mai comune specii de anemone gazda.

Majoritatea anemonelor nu pot fi grupate in aceleasi cerinte generale de ingrijire, deoarece fiecare specie are anumite nevoi ce trebuie indeplinite pentru a pastra aceste animale sanatoase. Dar totusi sunt cateva cerinte care sunt importante pentru toate tipurile de anemone – nivel redus de nitrati, sistem bun de iluminare, curent puternic de apa si mancare de calitate. Nitratii (NO3) trebuie monitorizati mereu cand aveti anemone in acvariu deoarece unul dintre cei mai comuni factori ce duc la decesul anemonei este un nivel ridicat de nitrati. Recomandarea ar fi sa se pastreze nivelul de nitrati sub 15 ppm, insa daca depaseste 20 ppm devine periculos pentru sanatatea anemonei. Un strat de nisip gros de 6-7 cm (DSB – Deep sand bed) s-a dovedit ca ar putea tine sub control nitratii din acvariu. Lumina este de asemnea foarte importanta. Majoritatea sistemelor de iluminare care vin o data cu acvariul sunt inadecvate pentru sanatatea anemonei deoarece aceasta are alge (cunoscute sub denumirea de zooxanthellae) care locuiesc in interiorul tesutului lor si care le asigura o sursa majora de hrana. Este nevoie de lumina moderat de puternica pentru a asigura sanatatea anemonei. Se recomanda tuburi fluorescente pentru acvarii de adancime mai mica de 60 cm. Folositi becuri de 10000 k sau 6700 k(sau o combinatie de amandoua) pentru o crestere rapida si sanatoasa. Un curent moderat este de asemnea un factor important pentru anemone. Acest curent trebuie sa fie suficient de putenic pentru a produce miscari usoare ale tentaculelor.
Anemonele gazda sunt carnivore si desi nu se hranesc cu pesti si nevertebrate sanatoase din acvariu, pot sa manance animale bolnave sau moarte. Se recomanda hranirea lor de 2-3 ori pe saptamana cu krill, creveti (jumbo) sau cu pesti. Pot manca animale destul de mari, chiar aproape de marimea lor. Puneti mancarea intre tentaculele anemonei. In cateva secunde anemona isi va inchide discul in jurul hranei iar gura va incepe sa inghita. Cand introduceti o anemona prima data in acvariu, se poate ca aceasta sa nu se hraneasca cu saptamanile deoarece are nevoie de timp pentru a se acomoda in noua locatie.

Capacitatea minima a acvariului ar trebui sa fie de 95 l.

Puteti pune mai multe tipuri de anemone in acvariu. Desi pot veni in contact una cu cealalta se pare ca nu exista pericol de a se intepa intre ele.
Cele mai comune specii de anemone gazda in acvaristica sunt: Entacmaea quadricolor (Bubble), Heteractis crispa (Sebae), Heteractis magnifica (Ritteri sau Magnificent), Macrodactyla doreensis (Long Tentacle), Stichodactyla gigantea (Giant Carpet), si Stichodactyla haddoni (Haddon’s Carpet).

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *