Acvariu plantat – Ghid pas cu pas

Acest ghid se adreseaza tuturor persoanelor care vor un acvariu plantat viguros si colorat – un coltisor verde subacvatic.acvariu sufragerie

Ati ajuns aici fie pentru ca ati vazut un acvariu frumos si va intrebati cum puteti face unul la fel, fie pentru ca aveti deja unul dar credeti ca nu si-a atins potentialul maxim.

In acest articol vom incerca sa acoperim forma acvariului, filtrarea, iluminarea, decorul, aditiile de fertilizanti si tipurile de acvarii plantate existente. Nu in ultimul rand vom oferi cateva modele de acvarii deja setate ca sa va puteti inspira.

 

Forma acvariului plantat

Puteti face un plantat din aproape orice tip de acvariu. Ce trebuie sa luati in calcul este faptul ca lumina nu penetreaza la adancimi mari.

Ideal ar fi sa aveti un acvariu cu o amprenta mare (baza) care sa va permita sa aranjati decorul si plantele pe trepte (plante mici tip gazon in fata, apoi plante de inaltime medie iar in spate plante foarte inalte) si o inaltime corespunzatoare tipului de iluminat.

Tuburile fluorescente T8 patrund la randament bun maxim 45 cm, tuburile T5 patrund la randament maxim 55 cm in timp ce becuri HQI patrund pana la 70 cm.

 

Filtrarea trebuie sa acopere 3 etape: cea mecanica (oprirea si dizolvarea mizeriilor din apa), cea biologica (transformarea NH4-NO2-NO3) si cea chimica (carbune activ, uv).

Filtrarea ideala la un acvariu plantat este printr-un filtru extern, mai ales in acvariile cu foarte multi pesti. In acvariile in care predomina plantele iar pestii sunt putini la numar puteti merge si pe varianta cu unul sau mai multe filtre interne (ca sa nu va strice decorul puteti opta pentru filtrele de colt).

Ca si medii filtrante puteti folosi inele ceramice, perlon si bureti pentru filtrare mecanica, bioballs si medii poroase pentru cea biologica si carbune activ pentru cea chimica.

Filtru trebuie sa poata recircula apa din acvariu de cel putin 4 ori pe ora (Ex: Acvariu de 100L si un filtru cu debit de 400L/h reali) dar tineti cont ca orice pompa isi pierde din putere pe masura ce se murdareste. Noi va recomandam ca debitul pompei descris in specificatiile tehnice sa poata circula apa din acvariu de cel putin 8 ori. Nu mergeti totusi in celalalta extrema; un debit prea puternic ca culca plantele si va scoate CO2-ul din apa.

 

Lumina este extrem de important in acvariul plantat deoarece fara ea nu se produce fotosinteza.

Regula pe care o pot urma incepatorii este sa aiba intre 0,5 si 1 watti pe litru de apa (Ex: Acvariu 100 L si lampa cu 2x30W rezulta 0,6 wati / litru).

In momentul in care depasiti 1W / litru va trebui sa suplimentati si fertilizarea si aditiile de CO2 pentru a exista un echilibru intre lumina si nutrienti.

Culoarea luminii este de asemenea importanta. Recomandarea noastra pentru un incepator este sa incercati o combinatie de 6500K cu 3000K (si la 4 neoane sa mai adaugat un 6500 si un 10000K).

 

Decorul este cartea de vizita a acvariului. In el intra substratul, pietrele, radacinile si fundalul.

Substratul intr-un acvariu plantat trebuie sa fie de o granulatie medie (2-4mm). Ceva mai mic 0.05-1 sau 1-2mm va strangula radacinile plantelor si nu le va permite sa se dezvolte iar ceva mai mare de 4mm se va umple repede de resturi de mancare si mizerie, va polua apa, nu va retine bine fertilizantii si va necesita curatenie des.

Noi va recomandam sa alegeti un substrat cat mai natural sub forma unui pietris de rau, quartz negru, spartura de lava, substrat dedicat maro (tip Manado), etc. Un substrat colorat (rosu, galben, albastru, etc) nu va fi natural si va atrage atentia de la culorile frumoase ale plantelor si ale pestilor.

Pietrele si radacinile formeaza hardscape-ul intr-un acvariu. Acestea pot fi folosite ca suporti pentru unele plante care nu se ingroapa in substrat si vor invia repede cu ajutorul lor.

Fundalul este de asemenea important deoarece acopera o mare parte din acvariu. Va recomandam fie un fundal uni (albastru da profunzime, negru scoate in evidenta culorile plantelor si ale pestilor iar alb da o senzatie de spatiu foarte mare si de curatenie dar trebuie curatat des) fie un decor 3d care va face acvariul sa para extrem de natural.

 

Fertilizarea se face in masa apei sau in substrat. Aditiile de micro si macro elemente oferite plantelor vor avea ca rezultat o crestere mai rapida, culori bine definite si o stare generala de sanatate a frunzelor si a tulpinilor.

Exemple de fertilizanti:

Lichizi: Ferropol si Ferropol 24

Solizi: JBL 7+13 balls (se pun la radacinile plantelor in substraturi sterile) , Aquabasis Plus (este un substrat fertilizant carese aseaza sub substratul steril)

CO2: Aditia de dioxid de carbon va avea cel mai mare impact impreuna cu un iluminat puternic asupra cresterii plantelor. Dioxidul de carbon si lumina fiind factorii principali in fotosinteza. Puteti folosi sistemele comprimate cu butelii , electrovalve,  reactoare etc, puteti folosi carbon lichid sau sub forma de pastile, sau va puteti realiza acasa un sistem denumit popular Bomba cu ajutorul urmatoarelor : drojdie, gelatina, apa, zahar, un pet de 2.5 L, furtun de co2 si un difuzor (vom reveni cu o reteta si o modalitate de constructie).

 

Tipuri de plantate

Stil Natural – stil popularizat de Takashi Amano reprezentat prin un decor natural echilibrat

stilul natural takashi amano

Stil Olandez – tufe mari de plante grupate separat

stilul olandez

Stil German – combina plantele submerse cu cele emerse intr-un fel de paludariu

stilul german

Stil Zen Garden – cand privesti o gradina de chinezeasca de bonsai te acapareaza un sentiment de echilibru si liniste. Un decor Zen Garden se foloseste mult si de hardscape si il imbina cu plantele

stilul zen garden

Stil Taiwanez – un mix al stilurilor natural, olandez si zen, stilul taiwanez adauga si terase plantate in general cu plante scunde.

stilul taiwanez

Stil Wabi-Kusa – tot un stil care imbina cresterea submersa cu cea emersa dar are punctul de atractie maxima asupra plantelor crescute emers.

stilul Wabi kusa

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *