Acvariu marin – Ghid pas cu pas

acvariu marin

Daca vreti sa aveti in casa un acvariu de recif spectaculos dar credeti ca este prea complicat de setat si intretinut, va inselati! Crearea unui biotop marin nu trebuie sa fie complicata! Mai jos vom detalia pasii ce trebuie urmati.

 

Alegerea unui loc in casa

Locul este foarte important pentru ca acvariul marin ca trebui sa fie departe de lumina solara si de sursele de caldura dar in acelasi timp intr-un punct in care il putem observa cu usurinta. De asemenea nu este recomandat ca acvariul sa fie pe acelasi perete cu televizorul.

Alegerea acvariului

Putem merge pe 3 variante:

   Acvariu simplu – toate echipamentele vor fi in interiorul acvariului de display lucru destul de nedorit pentru ca vrem sa facem diferenta intre partea naturala si echipamente

   Acvariu cu refugiu – spatele acvariului contine un sistem de filtrare si diferite compartimente in care se regasesc echipamentele. Este varianta cea mai usoara pentru ca aceste acvarii se gasesc de cele mai multe ori in comert complet echipate iar partea mecanica este ascunsa si noi ramanem doar cu un display pentru roci, corali si pesti.

   Acvariu cu sump – sump-ul se aseaza in suport sub acvariu. Apa curge printr-un prea plin in sump trece prin diferite compartimente cu materiale filtrante si echipamente iar apoi o pompa de recirculare trimite apa inapoi in acvariul de display. Acvariul cu sump este varianta cea mai buna dar necesita un studiu atent si o planificare si mai atenta.

Echipamente folosite in acvaristica marina:

Skimmer – separator de proteine (Recomandam Bubble Magus – NAC)

Filtru UV – sterilizator uv

Osomozor – Filtreaza apa de la canal scotand din aceasta clorul, metalele grele, fosfatii, silicatii si toti compusii de azot

Pompa de valuri – necesara pentru reproducerea conditiilor din ocean (Recomandam pompele JVP)

Sistem de iluminat – Lumina este foarte importanta in acvaristica marina. Va recomandam lampi cu neoane T5 sau combinatii intre T5 si HQI si culoarea luminii sa fie de minim 10.000K. (Lampi recomandate)

Lumina de noapte (moonlight) – Noaptea acvariul prinde si mai multa viata, cu ajutorul unui moonlight veti surprinde mici animalute care ies din piatra vie, corali care isi schimba foarma pentru a prinde mai mult microplancton in lipsa fotosintezei

Incalzitor si un sistem de racire – temperatura in acvariul marin trebuie sa fie mentinuta intre 23 – 28 grade celsius (recomandat 24-27 grade) . De aceea aveti nevoie de un incalzitor cu termostat si un sistem de racire (fie acvariul asezat sub aparatul de aer conditionat, fie un cooler de acvariu, fie un chiller)

Pompa de recirculare – necesara in cazul acvariilor cu refugiu si a celor cu sump

Vreau sa pornesc acvariu marin si am nevoie de:

Acvariu si osmozor

Sare marina (recomandam Seachem Aquavitro Salinity, in general aveti nevoie de 36 grame pe litru)

Salimetru – pentru masurarea salinitatii

Pompa de valuri

Nisip coralifer, nisip de scoici sau/si nisip viu (recomandam nisip viu sau un mix dintre acestea)

Piatra de recif uscata sau piatra vie (recomandam o combinatie dintre cele doua pentru o diversitate de vietuitoare)

Gratare de plastic de pus direct pe fundul acvariului ca sa sustina greutatea pietrelor si sa ofere mai multa stabilitate

Bacterii pentru o ciclare mai rapida (nu sunt absolut necesare dar sunt de dorit)

Mancare: O dieta echilibrata trebuie furnizata atat coralilor cat si pestilor si nevertebratelor. Ca hrana uscata recomandam Spectrum Marine Formula si Spectrum Saltwater Flakes with Garlic pentru ca nu polueaza apa si contin usturoi, spirulina si multe alte bunatati care imbunatatesc coloritul vietuitoarelor. Aveti grija la mancarea vie/congelata! Daca nu sunteti sigur de provenienta sau e trecut termenul de valabiliate nu o folositi!

Pasi de urmat:

Acvariul trebuie pus in functiune cu apa dulce si lasat cateva ore cu toate sistemele in functiune pentru a ne asigura ca totul functioneaza in parametri normali. Apa trebuie apoi scoasa in totalitate.

Apa osmozata trebuie amestecata cu sarea intr-un recipient separat (recomandam butoaie de muraturi de 40 / 20 litri).

In timp ce sarea se dizolva in totalitate punem grilajele de plastic pe fundul acvariului, adaugam nisipul viu si o parte din piatra (de preferat piatra uscata)

Adaugam apa (temperatura apei recomandata este de 25 grade pentru o masurare mai usoara a salinitatii cu salimetrul).

Adaugam piatra vie

Adaugam bacteriile

In prima saptamana skimmer-ul (separatorul de proteine) si filtrul UV trebuie oprite. Lumina de asemenea.

Saptamana 2: pornim skimmer-ul iar UV-ul pus pe priza programabila sa porneasca doar noaptea. Lumina 4 ore pe zi.

Saptamana 3: facem teste de apa (minim NO2, NO3, NH4) si daca parametrii sunt in regula putem deja sa punem ceva nevertebrate (melci, crabi, arici de mare, stelute rezistente, creveti; pe scurt CUC – clean up crew); Profile nevertebrate pe www.aquapedia.ro

Saptamana 4: daca testele sunt in regula putem incepe a pune primii corali (recomandat sa punem corali mai rezistenti mai ales pentru incepatori: kenia tree, pulsing xenia, xenia, gsp, palytoa (aveti grija ca este toxica), diferite ciupercute )

Saptamana 5: din nou daca testele sunt in regula putem sa punem pestisori (specii rezistente: clovni – clown fish , domnisoare – Damsel Fish , gobi – Goby) Profile pesti pe www.aquapedia.ro

Undeva in primele 3 saptamani ar trebui sa apara pe nisip/sticla/pietre niste diatome maro. Este perfect normal si nu trebuie sa ne alarmam. Diatomele dispar imediat ce oprim lumina si se intampla tot timpul in procesul de ciclare al acvariului. Daca apar diatome persistente si eventuale invazii de alge masurati valorile SIO2 si PO4 si reglati-le cu schimburi de apa.

CUC – clean up crew:

Melci: nassarius , trochus, astreae, margarita, conch, turbo fluctuosa

Crabi: blue leg hermit, scarlett hermit

Arici: pencil urchin, pincusion urchin,  heart urchin, tuxedo urchin, long spined urchin, collector urchin

Creveti: skunk cleaner shrimp, fire (blood) shrimp,

Stelute de mare: sand sifting starfish, fromia monilis, linckia starfish,

Slugs: sea cucumber, slugs

Specificatii dorite in acvariul marin:

Salinitate: 1020-1022 (doar pesti) ; 1024-1027 (pesti si corali)

Temperatura: 24-27 grade Celsius

PH: 8-8.4 (ideal 8.3)

dKH: 8 – 12

NH4: 0 – 0.1

NO2: <0.01

NO3: < 10

SiO2: 0 (de masurat in cazul problemelor algale)

Ca: Calciu – 375-400ppm (acvariu cu pesti si  corali moi) / 450ppm (daca sunt si corali duri)

Aditii se pot face si de : iod, strontiu, molibden si magneziu.

Desi poate citind suna dificil, setarea unui acvariu marin are multe satisfactii! Vietuitoare interesante, surprize, culori extraordinare, comportamente speciale, diferite tipuri de hranire si o agitatie constanta! Daca aveti alte intrebari si vreti sfaturi sau vreti sa angajati pe cineva sa va faca un acvariu marin si sa se ocupe de mentenanta in primele luni pana la stabilizare contactati-ne!

httpv://www.youtube.com/watch?v=2JGij0x3q8k

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *