Acvariu ca unealta de invatare

 

 

acvariu complet echipat

Acvaristica a evoluat mult in ultimii ani de la un hobby “de subsol”, practicat doar de cei pasionati, la un sistem de relaxare si invatare folosit atat privat cat si in institutii si spatii de munca. Vedem tot mai des acvarii in living-uri, birouri, receptii de hoteluri si in salile de asteptare al cabinetelor medicale. Motivul este simplu: acvariul incita imaginatia privitorilor!

Stiati ca un acvariu este o unealta excelenta pentru stimularea copiilor? Daca acestia primesc instructiuni clare si sunt stimulati de parinti, ei se vor documenta si vor invata cum sa aiba grija de micul ecosistem. Stimulii le vor dezvolta abilitatile de citire, scriere, luarea de decizii si le vor deschide poarta catre biologie, fizica si chimie prin studiul calitatii apei si impactul echipamentelor asupra ei. Abilitatile acestea foarte rar sunt dezvoltate doar prin desene animate, care, din pacate, ocupa prea mult din timpul lor.

 Citire

Citirea este esentiala si indiferent ca o practicam in carti sau pe calculatoare, aceasta ne ajuta sa ne informam si sa ne imbogatim bagajul de cunostiinte.

Pentru a sti cum sa ingrijeasca acvariul sau pentru a cunoaste mai bine speciile de pesti si plante cei mici vor citi informatii si se vor documenta temeinic. Varietatea este extrem de mare iar copii vor dobandi in special cunostiinte din domeniul biologiei si al chimiei. Cel mai important este ca vor capata respect pentru natura si pentru procesele biologice.

Scriere

Copii pot fi directionati catre pastrarea unui jurnal cu rezultatele testelor de apa sau a unui jurnal cu poze privind evolutia sistemului. De asemenea acestia pot participa in discutii pe forumurile de specialitate in cautarea de informatii.

 Luarea de decizii

Testand parametrii apei, copii vor fi pusi in fata luarii unor decizii. Acestia trebuie sa gaseasca cauza si solutia problemelor. Ei trebuie sa aleaga intre solutii si intre tratarea temporara a problemei sau tratarea definitiva a cauzei.

 Stiinte

Prin acvaristica, micii hobbyisti vor intra in lumea biologiei, chimie, fizicii si ecologiei.

Acestia vor studia vietuitoarele pentru a le oferi un mediu propice. Implicit vor afla mai multe despre chimia apei prin studiul unuia dintre cele mai simple si importante cicluri din natura, ciclul azotului.

Fizica este strans legata de felul in care echipamentele interactioneaza cu apa. Principiul Venturi, principiul vaselor comunicante, evaporarea si condensare ba chiar termo si hidrodinamica, toate sunt principii prezente in acvariu.

Totodata vor fi pusi in fata alegerii unor pesti care pot fi crescuti in captivitate sau a unor pesti extrasi din salbaticie; alegandu-i pe cei crescuti in captivitate copiii vor capata un respect pentru natura si pentru protectia mediului.acvariu copil

Un acvariu poate fi un joc pe care parintii si copiii il fac impreuna. Un joc din care toata lumea invata; parintii invata cum sa relationeze iar copiii descopera natura prin micile vietuitoare.

Un acvariu folosit in acest scop trebuie ales cu grija pentru a putea “rezista” erorilor facute de incepatori. Va recomandam sa alegeti un acvariu de tip all in one, gata echipat si sa cereti un ghid comerciantului cu pasii pe care trebuie sa ii urmati. Daca acesta va spune sa adaugati si pesti din prima zi sau din prima saptamana luati in calcul sa va sfatuiti cu un  alt vanzator care nu este interesat doar sa incaseze ci sa si imparta din cunostiintele sale.


acvariu copii

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *