Acvaristica. Un hobby usor dar plin de satisfactii.

Dintre toate animalele pe care noua, oamenilor, ne place sa le tinem langa noi, pestii tropicali sunt cele mai usor de ingrijit animale de companie pe care le putem aduce in casele noastre. Un acvariu ingrijit corect aduce un plus de frumusete oricarui mediu iar privitul pestilor in mediul lor este recunoscut de multi medici ca o activitate terapeutica de reducere a stresului.(Probabil ati vazut acvarii in cabinetele multor medici).

    Pestii

Sunt tot felul de avantaje daca ai pesti tropicali ca animale de companie; Bineinteles niciun fir de par, pene sau “accidente” dupa care trebuie sa cureti prin casa. Nu sunt calatorii scumpe la veterinar iar pestii nu au nevoie sa fie scosi din acvariu pentru exercitiu zilnic si cu siguranta nu ii veti da disparuti. Pestii tropicali nu sunt zgomotosi, mancarea lor este ieftina si nici nu sar in sus pe masuta de cafea daca intarziem o ora cu aceasta. Deasemenea, un acvariu se potriveste cu aproape orice aranjament din orice sufragerie, dormitor sau birou. Un acvariu de pesti tropicali se potriveste la fel de bine intr-un apartament mic ca si intr-o vila. Ba chiar mai mult, conform principiilor Feng-Shui, apa este un element traditional de baza, iar combinatia dintre apa si pesti produce rezultate pline de succes.

In limba chineza cuvantul “yu” este folosit pentru a denumi atat pestii cat si succesul. Miscarea apei si a pestilor in acvariu activeaza si creste energia “chi” din casa dumneavoastra. Un acvariu amenajat dupa principiile Feng Shui poate aduce bogatie si noroc intr-o gospodarie. Pestii vin in ajutor cu energie pozitiva Feng Shui eliminand energia negativa din casa.

    Mentenanta

Timpul necesar pentru ingrijirea noilor animale cat si a casei lor este minim. Nu este nevoie decat sa ii hranesti o data sau preferabil de doua ori pe zi. De asemenea va fi nevoie sa petreceti 30 de minute pe saptamana pentru a testa calitatea apei si a aduce ajustarile necesare pentru a pastra apa curata ca lacrima si sanatoasa pentru pestii dumneavoastra. O data la 1-2 saptamani trebuie sa schimbati partial apa (aproximativ 30% din volumul total). Schimburile partiale de apa sunt absolut necesare pentru sanatatea pestilor.

    Cheltuieli

Dupa costurile initiale de achizitie pentru acvariu si echipamente, el reprezinta o cheltuiala minima. De cele mai multe ori aceasta cheltuiala se reduce la mancarea pestilor dar in unele cazuri poate include si vitamine, aditii de fertilizanti (pentru plante sau corali), aditii de sare la acvariile marine si mici accesorii consumabile (materiale filtrante). Oricum aceste costuri pot foarte usor sa nu treaca de 10-20 lei pe luna facand acvaristica un hobby placut si ieftin de intretinut.

    Concluzii

Sunt multe beneficii din a avea  pesti. Cum am spus si mai devreme, doar privitul pestilor este foarte relaxant. Iar cand incepi sa devii implicat in ingrijirea acvariului, vei incepe sa fii mai indemanatic si incepi sa cunosti mai multe despre pesti si despre intretinerea casei acestora. Comportamentul pestilor va poate trezi un interes in biologie, si prin studierea habitatelor lor naturale,cunostintele dumneavoastra in geologie, chimie si fizica vor creste intr-un mod foarte placut. Daca aveti copii, sa aiba pesti se poate dovedi a fi important in procesul lor de invatare. Un acvariu responsabilizeaza un copil, ii arata cum sa ingrijeasca si sa creasca o vietate (nu un pokemon digital) si in acelasi timp este mult mai usor de intretinut si introdus in mediul familial decat un caine sau o pisica.

     P.S.

Sa ai pesti tropicali poate da si dependenta! Eu am inceput cu primul acvariu cand aveam 8  ani dupa ce am capatat permisiunea parintilor. Era un acvariu mic de doar 15 litri, dar mi-a placut la nebunie si am devenit cuplat. Este un hobby care iti da multe, multe satisfactii si mereu inveti ceva nou despre pestii tai tropicali.

    Ape limpezi!

Acvaristica. Un hobby usor dar plin de satisfactii.

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *